Izvor:
26.02.2019 u 13:13
0

KAKO SAČUVATI POSLEDNJE SRBE NA KOSOVU U „ĆIRILICI“: „Suština ja da svi što pre idemo u EU, a to možemo samo sa albanskim narodom zajedno“!

U današnjoj autorskoj emisiji "Ćirilica" sa Milomirem Marićem, razgovarali smo sa gostima na temu "Kosova i borbu da se i poslednji Srbin sačuva na toj teritoriji".

Da li si shvatio da Američka administracija želi da ide u završnicu sa dijalogom Beograda i Prištine zbog interesa u sopstvenoj politici?

Američka administracija je zainteresovana da se pitanje o dijalogu Beograda i Prištine konačno reši, kao i pitanje o ukidaje takse na robu uvezenu iz Srbije i BiH. Sada jasno pozivaju na sankcionisanje i sada konačno imamo poštovanje koje Vučić i rukovodstvo ima u međunarodnoj areni, a to je nešto što ne možemo da izostavimo. Pozicija nikad nije bila dobra kao sada i pitanje je da li će biti. Ako budemo čekali bolji momenat neće biti prilike kao što to imamo danas. Američka administracija je odlučna da podrži dogovor Beograda i Prištine i kažu „nećemo da se mešamo kako se dogovorite, ali to mora da doprinosi trajni mir u odnosu Srba i Albanaca i mir na Zapadnom Balkanu – rekao je Dalibor Jevtić.

– Ljudi iz Stejt Departmenta su jasni po pitanju taksi, i po prvi put se dešava na taj način da je sve jasno šta može da usledi ako se ne ukine odluka o taksama. Jasno su rekli vladi na Kosovu „vi ste krivi vi kočite proces“, nema upiranja prsta na Beograd i da smo uvek mi krivi šta god da se desi. Palmer mi je lično rekao kad se vratim u Prištinu da takse moraju da budu ukinte i da nema drugačijeg dogovora.U Prištini se oseća to da stvari nisu kao što su bile pre, sada poštovanje koje predesdnik Srbije Aleksandar Vučić uživa kod vodećih lidera je nešto što čega nije bilo dugo vremena, oni žele na KiM da kupe vreme i licitira se nekim datumima – dodao je.

Sve je bilo oblepljeno plakatima na Kosovu o srpskim taksama?

– Nakon odluke da će se uvećati takse na uvoz robu iz Srbije i to na sto odsto, na Kosovu je nastupilo teško vreme i to takvo da udarate na goli život. Postavlja se pitanje da li će roditelji moći kupiti deci hleb mleko, da li će studenti u Kosovskoj Mitrovici moći da studiraju, znate šta znači da fali kiseonik za bebe i sve fali južno od Ibra. Mi na sve načine nastojimo kao država da narod ne bude ni gladan i žedan na Kosovu. Ukoliko ove takse ne budu ukinute, mi sada imamo novca i nekako ćemo izrdražati na kratko, ali na duži rok, ako ostane, Srbi će se iseljavati, to je glavni cilj uvođenja taksi. Glavni cilj je da Srba ne bude na Kosovu uopšte a i sada ih je u 2018. Bilo svega 5 do 6 odsto . Ako se nastavi sa antisprskom politikom prema zajednici na KiM, navodno je odluka da Beograd prizna nezavisno Kosovo ili će pasti vlada u Beogradu, a vidimo da nakon par dana nakon te izjave Hardinaja su krenuli protesti u Beogradu. Kada govorimo o SAD dugo godina politička administracija prema KiM bila navođenja autopilotom. Sada moćna zemlja misli da je moguće Beograd i Priština da se dogovore, to ostavlja otvoren prostor da se nađe rešenje što je velika stvar. To je politika Srba koja teba da se čuje. Nisu hteli da razgovaraju o tome, pitanje Kosova je bilo crvena linija ispod koje nisu išli, sada je novi momenat, dogovor je neophodan, nema mira ni stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Pitam se samo ako se ne reši jer idemo u pravcu stvaranje Albanije, šta će biti ako ukinu granice preko Ćafa i Vrbnica, šta će biti?Jel ovo kompezacija za pristup u EU ili stvaranje velike Albanije? – rekao je Petar Petković.

– Pitanje Kosova i Beograda je za mene poseban slučaj i tako ga objašnjavam i argumentujem, mislim da je greška govoriti tako o procesu evropskih integracija jer nijr fer prema Srbiji. Zbog evropskih integracija je potrebno rešavati što pre pitanje, bilo smo u drugačijoj situacij od pre nekoliko godina ali ne treba se ni zaigrati. Sviđa mi se politika Dačića i Vučića koji kažu „sad je pravo vreme da se nešto uradi“ ne čekaju pedeset godina da propadne Evropska unija.Amerikanci su dosledni znaju šta cene i osuđuju. Njima treba objašnjavati a je Srbija na težak način obavila deo posla, a atmosfera na Kosovu se treba objasniti. Gde su stotine organizovanih civilnih društva na Kosovu finansirane od EU, Norveške, UN. Ja sam se bunila da ratni zločinac general Lazarević predaje na akadmiji ali sam šokirana ravnodušnošću ne samo kolega sa Kosova, nego i regionalnih komentatora i zapadnjaka na činjenicu da je Hardinaj postavio Sulejmana za savetnika, osuđenog ratnog zločinca. Postoji licemerje oko toga zašto se takve stvari ne primećuju. Teško je izboriti se za pažnju onih koji formiraju velike sile. Poslednji 1,5 dana kolege EU su se povukle u debati sa predsednikom Vučićem i počeli su sa interesovanjem u pravcu donatora i investitora a ne govori se šta je dobro za Srbiju. Ni Srbima nije u interesu da Kosovo tone, nećemo crnu rupu koja nije integrisana i suština ja da svi što pre idemo u EU, a to možemo samo sa albanskim narodom zajedno – rekla je Jelena Milić.

– Gospodin Vučić otvoreno govori svima nama da će rešenje za Kosovo biti bolno ali imamo priliku da iz loših rešenja izaberemo ono što je najbolje za nas, da izvučemo najveću korist. Da izvučemo nešto što smo izgubili odavno. Posledica je toliko očajna da Haradinaj i Tači pokazuju odluku o pravu na nezavisnost Kosova koju smo je mi inicirali, kako mi sada da optužujemo za izdaju – rekao je Nebojša Krstić

– Ja sam na društvenim mrežama i vidim šta se propagira na političkoj sceni, šta će opoziciji vešala i otvorene pretnje? U političkoj ponudi udružene opozicije, ne celokupne, ima i normalnih i koherentnih u nastupima ali njima nedostaje neki medijski prostr, ovi najglasniji samo govore „osvetićemo se kad osvojimo vlast“ i vešala se nose kao simbol pretnje. Hoću da ti kažem da se nismo navikli na demokratiju, i nismo naučili tako da živimo, a opozicija koja mora d bude garant demokratije negira želju da izlazi na izbore, odbacuje ključnu ideju i aktivnost tako što provodi pretnje i uvrede – dodao je.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter