MILORAD DODIK ZA "ĆIRILICU": Republika Srpska ne pripada Sarajevu, ona se tretira posebno! (VIDEO)

 

   Gost večerašnje emisije "Ćirilica" je Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik
Zajedno sa našim voditeljem, Milomirom Marićem, razgovarali su o Republici Srpskoj i o tome kakav je odnos Međunarodne zajednice prema Republici Srpskoj, a i o tome zbog čega još nije formiran Savet ministara.

 Drina bi trebala da bude granica između Srba. Šta sve nisu uradili da podele Srbe preko Drine.

Sta su pokušavali da urade da podele Srbe?
 

- Pokušali su posebne identitete da nametnu. Po njihovoj kvalifikaciji mi smo bosanski Srbi. Drina je često bila nametnuta granica Srbima. Za nas Srbe Drina nije granica. Pokušavamo da je relaksiramo i mislim da u poslednje vreme to činimo.  Srbi su 1991. godine konstituisali svoj politički pokret braneći srpski nacionalni i državni identitet, i iskazujući želju da se ujedine sa Srbijom. Naravno, četiri godine rata su učinile to da je došlo do intervencije Međunarodne zajednice, praveći novi politički sistem u BIH da oslabi srpski politički korpus i Republiku Srpsku koja je već tada bila stvorena. Sve to govori da u kontinuitetu postoji na različite načine manifestovana želja da se smanji snaga srpskoga naroda u Republici Srpskoj. Republika Srpska ne pripada Sarajevu. Ona se tretira posebno - istakao je Dodik

Zašto nije formiran Savet ministara? Govori se da je ucena Republike Srpske, da Republika Srpska treba da pristane na Atlanske integracije, pa će muslimani poslati svog predstavnika u Savet ministara.
 

- Kompleksna je situacija da bi se to razumelo. 7. oktobra su bili izbori, formirano je samo Predsedništvo Bosne i Hercegovine. U Ustavu kaže da je Savet ministara pomoćno telo Predsedništva. To nije Vlada, ali oni pokušavaju da naprave Vladu od toga. Promenili su način konstituisanja. Sva unutrašnja nadležnost data je entitetima. Sve se to ignorisalo, pa je napravljen Savet ministara od devet ministarstava. Promenjen je način konstituisanja, tako što je donesen Zakon o Savetu ministara, gde je rečeno da u tom pogledu treba da se Savet ministara potvrdi u Parlamentu. Ranije je Savet ministara biran kao Predsednišvo. E sada nije tako, sada ide na Parlament gde je potrebna većina. Sada Bošnjaci pokušavaju s jedne strane održe te ministree što duže. Ponašaju se kao da nije bilo izbora. Ali, Bosna je sada u zastoju - zaključio je Dodik.


Izvor: Happytv. rs
Foto: Arhiva 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro