ALEKSANDAR RAKOVIĆ PREPRIČAO KAKO JE IZGLEDALA POSETA KOSOVU I METOHIJI: Tači i Rugova su se ponašali kao da mi ne postojimo!

Tema Kosova i Metohije je uvek aktuelna u emisiji Ćirilica, a ovoga puta svoje iskustvo posete Kosmetu je sa gledaocima Happy televizije podelio i dr Aleksandar Raković.

- Mi koji smo bili u saveznoj administraciji smo imali mogućnost da prvi idemo na Kosovo nakon okupacije Kosova i Metohije posle prevrata 5. oktobra. Moj utisak iz tih prvih putovanja je bio da saveznom ministru nije bio dozvoljen ulazak krajem 2000. godine. Prva grupa koja je išla u Metohiju stavljena je u italijanske oklopne transportere. Kasnije, u leto 2001. godine jeromonah Jovan Ćulibrk i ja smo išli u Peć. U Peć su tada došli i komandant italijanske brigade Folgore, general Toreli i pukovnik Jubini, koji su padobranci. Sutradan je bila razmena njihovih trupa i oni su nas pozvali da dođemo. Ponovo su nas stavili u neko vozilo i stavili su nas u neki kompleks. Ono što je meni bilo neverovatno je bilo prisustvo UČK, tada je i Čeku prolazio pored nas. Tači i Rugova su bili u civilu i ponašali su se kao da ne postojimo - rekao je dr Aleksandar Raković.

Ta poseta se završila mirno i u demokratskom duhu, ali je postojala opasnost i da tako ne bude.

- Kako su UČK otišli sa tog događaja, jedan Italijan što je stalno bio sa nama i imao pušku na gotovs je otišao i mi smo ostali sa okupacionim snagama i njihovim političkim aparatom. Mi smo sa njima normalno komunicirali. Eto to je neki prvi utisak iz 2001. godine sa Kosova i Metohije - zaključio je dr Aleksandar Raković
Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro