PREDSEDNIK VUČIĆ U "ĆIRILICI": Kad mi dostave papir sa zahtevom da Srbija prizna nezavisnost Kosova - ja ga pocepam!

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, gostuje u najnovijem izdanju kultne emisije „Ćirilica“ Happy televizije.

Prvo pitanje ticalo se intervjua koji je izašao u NIN-u, gde je sin ubijene novinarke iz Malte najavio da će sledeći novinar biti ubijen u Srbiji.

- Odvratna i teška reč sina ubijene novinarke. Ne znam da li je on baba Vanga. Bili smo krivi i za pad helikoptera. Ubistva novinara se dašavaju u Nemačkoj, Danskoj, ovde novinar nije ubijen od Milana Pantića - rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Slovenije Boruta Pahora da će lično lobirati da pet zemalja EU prizna nezavisnost Kosova.

- Mislim da smo se ponašali odgovornije u odnosima sa zemljama u regionu. Neretko smo ćutali posle napada. Vodili smo računa o posledicama, pa makar i lično zaradili koji politički poen. A posledice bi bile po državu i narod. Zato kolegama iz Amerike, Velike Britanije kažemo da razumemo šta su hteli da kažu. Stalno nam napominju: „Srbi, nemojte da pominjete teritoriju“. Moramo da razumemo da tu nema emocija i ljubavi. Bolje stojimo ekonomski, zato nas više poštuju. Napredujemo, a da li nas više vole, ne, niti žele da nam učine nešto.

Na pitanje urednika NIN-a Milana Ćulibrka, kakva su saznanja o navodima da je Oliver Ivanović pričao sa BIA pre ubistva, Vučić je rekao:

- Taj sukob Ivanovića i Radojičića postoji dve decenije i to nije nikakva tajna. Ali vidim da se istraga ne sprovodi u pravom smislu i pravcu, ali radi naša BIA. Veliki su posao uradili i uveren sam da će uspeti sve da otkriju. Siguran sam da su tu upleteni ljudi sa svih strana, da ne otkrivam dalje namere. Ponavljam, uveren sam da je iza cele priče oko naručilaca ubistva Ivanovića bila ideja da se preuzme sever Kosova. Takav cilj su imali i sa onim famoznim vozom. I tada su poslali jedinice "Rosu", a ja sam prvo zaustavio taj voz, a Albancima poručio da vrate jedinice za sat vremena.

Vučić je otkrio i koliki pritisci dolaze iz inostranstva.

- Zapadni svet koji je priznao nezavisnost Kosova često mi stavlja papir pod ruke sa raznim predlozima o našem priznanju Kosova. A ja uzmem taj papir i pocepam ga! Mi ne želimo veliku Srbiju, već da je očuvamo. Ne treba nam deo bilo čije teritorije, samo da Srbi imaju pravo da čuvaju svoje prezime, jezik i svoje običaje. 

Autor i voditelj "Ćirilice" Milomir Marić dotakao se nedavne izjave Boruta Pahora, predsednika Slovenije, koji je rekao da će pokušati da ubedi članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine.

- Ne znam šta Pahor misli da postigne. Imamo odlične odnose sa Slovenijom, ali i sa Španijom. Upravo Španci neće da se pojave na skupovima gde su predstavnici Kosova. To Evropskoj uniji nikako ne odgovara i predstavlja im veliki problem. Kako će Pahor da ubedi Špance - smatra Vučić. 

Predlog rešenja kosovskog čvora biće prezentovan u aprilu.

- Imaću hrabrosti da izađem sa kompromisnim rešenjem, a ako Albanci ne prihvate, imaćemo zamrznuti konflikt. O rešenju za Kosovo reći ću šta mislim krajem aprila - poručio je predsednik Srbije. 

Milan Ćulibrk je upitao šta će biti na sastanku sa Sergejom Lavrovom za dva dana u Beogradu i da li se i tu nešto događa?

- Držimo se svoje stolice, sami donosimo odluku. Vlada donosi odluke, siguran sam da će Ana Brnabić da se konsultuje. Imamo svoju glavu da razmišljamo, a ona je najbliža srpskoj strani i našim interesima. Srbija se nalazi na evropskom putu i čuvaće svoje odnose sa Rusijom. To je jedina politika koja donosi rezultat za ovu zemlju i naše građane.

Srpsko-ruski odnosi su jedna od najčešće pominjanih tema.

- Da ne pravimo od EU đavola, pomažu nam na mnogo načina. Ali tek nedavno se pojavio zahtev da Srbija pre ulaska u EU mora da uvede sankcije Rusiji i tako uskladi spoljnu politiku sa Unijom. Pritisaka uvek imna. Pa Britanac Dejvid Kameron je govorio kako ne treba da prodamo Kinezima železaru u Smederevu, a istu tu kinesku kompaniju je pozvao da ulaže u njegovu zemlju. Pa, čekaj majstore malo, prikoči. Jesmo manji od vas, ali stani malo - izjavio je Vučić. 

Vučić je rekao da je smederevska Železara postigla najveći rezultat do sada, kao i da je danas najveći izvoznik, veći i od Fijata, a da očekuje da će se do kraja 2018. godine naći i rešenje i partner za RTB Bor.

On je istakao da su rezultati Železare toliko dobri, da bi, i da je to jedino što je ova vlast uradila - trebalo stalno pominjati.

Podsetio je da bi samo za "uništenje stare" železare trebalo 100 miliona dolara.

- Svaka čast našim kineskim prijateljima - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije apelovao je na sve da spuste tenzije pred gradske izbore.

- Molim vas za mir, apsolutni mir. Zato nismo lepili plakate noću kako ne bi dolazilo do incidenata. Izađite na izbore i upotrebite samo olovku.

 

happytv.rs
Foto: arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost