IVICA DAČIĆ U "ĆIRILICI": "Rekao sam Vučiću da nam treba jak lobi u Americi"!

Gost kultne emisije “Ćirilica” Happy televizije je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Već na samom početku emisije autor i voditelj Milomir Marić prikazao je ekskluzivne snimke s jednog od nedavnih državnih putovanja Dačića na kojem se vide borbeni avioni snimljeni iz kabine aviona kojim je leteo upravo šef srpske diplomatije.

- Zanimljiva je priča kako su švajcarski vojni avioni kružili oko nas kada smo se vraćali iz Francuske. Nisu nas obavestili o tome, znam da nije deo protokola jer nije najavljeno, pa je ostala misterija otkud oni tu pored našeg državnog aviona – rekao je Dačić.

 - Već sam govorio o situaciji sa frankfurtskog aerodroma na putu za Ameriku i njihovo maltretiranje, koje verujem hnije bilo slučajno. Mislim da treba uvesti recipročne mere, kako oni nas dočekuju tako i mi njih. Ali nažalost desilo se da je kolega iz Kenije, naše prijateljske zemlje, imao neprijatnost na aerodromu, dok se ovi iz Amerike i drugih zemalja ponašaju kao das u plave krvi.

Ivica Dačić onda je uozbiljio priču prenoseći detalje sa nedavne sednice Sveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji.

- Albancima sve smeta u vezi s međunarodnom zajednicom, jer misle da je posao oko nezavisnosti gotov. Tako su protiv Unmik-a, protiv sednica SB UN na svaka tri meseca kao i da ne budu otvorene za javnost itd... Za nas je to veoma važno i protivni interesima Srbije. Nedavno je Britanac u UN rekao kako je srećan što je nedavno proslavljeno 10 nezavisnosti Kosova, a ja sam se javio za reč i poručio mu: Nadam se da ste srećni i što smo nedavno proslavili 180 godina naših diplomatskih odnosa. Slično sam poručio Amerikancima, Rusima i drugima rekavši da ne zaborave koliko dugo sarađujemo.

Ivica Dačić je dodao da je neophodno lobirati za srpsku stvar u međunarodnoj zajednici.

- Rekao sam Vučiću da je greška što nemamo nekoga da lobira za nas. Pa to je u Americi normalna stvar. Treba nam neko u Trampovoj administraciji. Nema tajni, mi znamo kako su koje zemlje glasale u kom telu i ko za koga lobira. Ma moraju da znaju da nisu oni za Kosovo nego protiv nas. Šta Stejt department zanima ko će kako da glasa u UNESKO? To sam i njima rekao i neki me ne vole zbog toga, ali briga me, zanima me da li će me narod voleti - rekao je Dačić.

Neizbežno pitanje ticalo se novih sukoba na relaciji Srbija-Hrvatska.

- Pa ja Hrvatima kažem ono što svi znaju, što su istorijske činjenice, a ne šta ja mislim. Pa Hitler je već bio mrtav a oni su se i dalje borili. Oni su nemačku vojsku dočekali cvećem, a mi? Da budem jasan - nisam ja protiv Hrvata nego protiv ustaša. Isto sam govorio i po pitanju rehabilitacije Milana Nedića

Milomir Marić je izneo zanimljivu opasku da Srbija i dalje plaća dugove Kosova.

- To je tačno. Ti kreditori smatraju da smo mi ti koji treba da plaćamo dugove jer govorimo kako je to deo naše teritorije. 

Prosto je teško poverovati kao su nekadašnji saveznici postali naši protivnici.

- Ne mogu da nađem vezu Amerike i Engleske sa antisrpskim interesima. Jasno mi je za Nemačku i Austriju, prvi su svojevremeno priznali Sloveniju i Hrvatsku. Verovatno smo krivi što ih nismo ubedili da smo na istoj strani, možda je to deo našeg mentaliteta. Neodlučnost međunarodne zajednice pri raspadu SFRJ je mnogo uticala na to. Dozvolili su da pojedinci odmah priznaju nezavisnost nekih bivših republika

Dačić je otkrio koliko je težak bio početak pregovora sa prištinskim vlastima.

- Vučić i ja smo iskreno pristupili pregovorima u Briselu verujući u međunarodne institucije. Pet godina kasnije izigrano je naše poverenje i nije ispunjeno mnogo toga sa druge strane. Zapadne sile su gluvoneme za naše probleme na Kosovu, te misle da ćemo pristati na sve kako bi ušli u EU. Oni ne znaju da u srpskom narodu "sutra" znači nikad! 

Za kraj Dačić je imao poruku za Albance:

- Neće se ni vama isplatiti ako sve bude po vašem, jer će se mnoge zemlje okrenuti protiv vas. A za nas ne brinite, mi nastavljamo dalje s borbom.

 

happytv.rs
Foto: sps.org.rs, arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18.10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:25 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live