Izvor:
01.10.2018 u 08:07
0

MINISTAR NEDIMOVIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Srbija mora da izabere dobre investitore koji imaju zapažen rast u poljoprivrednoj proizvodnji!

Gost jutarnjeg programa Happy televizije "Dobro jutro Srbijo" je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je pričao o poljoprivredi, kao i postojećim i budućim projektima Republike Srbije. On je naglasio da što se tiče poljoprivrednog rasta treba da budemo zadovoljni u odnosu na predhodne godine.

Kako je rekao struktura poljoprivrede se menja kako se poljoprivredno zemljište obrađuje, i da su vremenske prilike ove godine bile jako dobre za poljoprivrednu proizvodnju a i da se poradilo da novoj tehnici koju je naš narod počeo da primenjuje.

Mislim da imamo realne šanse da razvijemo voćarstvo i povrtarstvo. To je poseba industrija koja traži posebnu tehnologiju, suština je zapravo u bezbednosti hrane i tehnologiji. 78% ukupo naše proizvodnje potiče da biljne proizvodnje, a 22% od stočarstva, goveđe meso se izvozi u Kinu posle dužeg vremena. Mnoge zemlje u svojoj ishrani koriste GMO hranu, kod nas postoji tolerancija na proizvodnju i korišćenja GMO. Što se stočarstva tiče, naša kompletna ishrana je bila projektovana za 20.000 000 stanovnika, zatim je sve to palo na 8.000 000. Ako postavimo našu poljoprivredu kao zemlje poput Emirata, Izraela, imamo šanse da napredujemo, ako se postavio kao šta su naši preci stvorili to nije dobro– rekao je Nedimović

Dosta poljoprivrednih fabrika koje su dobro poslovale je zatvoreno u Srbiji. Ministar je rekao da se vode pregovori sa stranim investitorima koji bi želeli da ulažu u našu poljprivredu. PKB je nekada bio simbol poljoprivrede stare Jugoslavije i upravo ova fabrika ima puno konkurenata pogotovo iz arapskog sveta kako bi ponovo bila ono što je nekada.

Imamo neke dogovore sa nekoliko investitora. Imamo planove da neke pekarske industrije nastave da rade, a što se tiče povrća i voća moramo da imamo nove tehnologije. Trebaju nam visoke tehnologije za preradu kako bi se to koristilo u Srbiji a i da prodate to preko. Na primer kod šljive kilogram suve šljive i šljive se razlikuje u zaradi. Vi imatte neke standarde koje morate da ispunite u kvalitetu hrane, možete da se ubijete od rada a da ne ispunite te standardne jer nemate tehnologiju. Danas imam sastanak sa Izraelcima. Oni imaju sve ispunjene standardne u poljoprivredi pogotovo u proizvodnji goveđeg mesa gde imate posebne rituale. Jako je bitno što oni dobro plaćaju pogotovovo Izrael, Arapski Emirati, Bliski istok i moramo da imamo ciljane zemlje koje dobro plaćaju da bi uspeli na tržištu.PKB su bile neophodne investicije, tamo se radilo po staroj tehnologiji, sve mora da bude kvalitetnije, trebaju novi sistemi za navodnjavanje i ono što je najvažnije za PKB da ga uzme investitor koji ima dobre rezultate u poljoprivredi, mlečnim proizvodima. Investitor će imati obavezu da barem 1000 radnika koji tu rade zadrži. Niko do sada nije primenjivao sve tehničke mere, da je neko pre deset godina rekao da će prinos biti ovakav bilo bi drugačije, ali ima planova za mehanizaciju, čim to dođe na tžište sve će se promeniti – rekao je ministar

Što se tiče stočarstva dosta se govori o mangulici kao budućnosti stočarske proizvodnje u Srbiji jer je najzdravija svinja, da kažemo organska.

Tu se pre svega odnosi na organski proizvod. Dosta je velika tražnja pogotovo u svetu, očigledno je da je organska proizvodnja sve više zastupljena natržištu. Ako imate gospodina kupca za sve što postavite na tržište vi imate šansu da uspete. Uskoro ćemo otvoriti i nova tržišta za ulje– rekao je Branislav Nedimović

Ministar Nedimović se osvrnuo i na značaj sistema za navodnjavanje, vode, koliki to važno za zemlju i naglasio da smo na neki način počeli na vreme da razmišljamo o tome.

Ja sam pre nekoliko godina dok još nisam ni bio u ovoj priči ministra razmišljao o sistemu za navodnjavanje. Zato sada i pregovaram sa Izraelom jer oni imaju takođe i dobar sistem za navodnjavanje, od svake zemlje su pa i one pored pored puta od sistema za navodnjavanje napravili zemljištu sve što mu je neophodno i imaju neverovatne prinose. Oni su uradili i autoput za vodu i vuku sve za prečišćavanje, koliko potrošiš vode toliko platiš jer imaš od toga veći prinos i prihod. Sistemi za navodnjavanje Dunav-Tisa- Dunav koji su krenuli da se rade su imali jedan takav ideal. Još nam je ostalo da uradimo delove cevovoda kolubarskog okruga da se snadbevamo zemljom, da što veću dodatu vrednost pravimo kroz prehrambenu industriju, kroz 10-15 fabrika koje su u voćarstvu zaključio je Nedimović

Happytv.rs
Foto: Happy/Twitter

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter