Izvor:
19.10.2018 u 07:58
0

DA LI JE KOSMERT AMERIČKO ČEDO ILI AMERIČKI PROBLEM: Koliko je jug Srbije taoc nerešenog kosvoskog pitanja? (FOTO)

Danas je kosovska skupština danas je brznski, u prvom čitanju, usvojila sva tri vladina predloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u Kosovske bezbednosne snage, odnosno vojsku.

U emisiji "Posle ručka" gosti su razgovarali na temek: Da li je Kosmet američko čedo ili američki problem? Koliko je jug Srbije taoc nerešenog kosovskog pitanja?

Gost emsije dr Darko Mrdalj doktorske studije je završio u Americi na temu rascepa bivše Jugoslavije, govorio je sledeће na ovu temu:

– Ne možemo se pomiriti sa tim da je svet okrutan, Amerika nepravedna i Albanci ratoborni. Moramo da odredimo jasan cilj, i na osvoju njega kreirati strategije. Raspad Jugоsalvije imao je unutrašnje i spoljašnje faktore, Kosovo je igralo katalizatora unutrašnjih promena. Tada su se ostale države složile sa Miloševićem da se Kosovo i Vojvodina vrate Srbiji. Tada su ostale republike napravile pakt sa Miloševićeм, o kojem se manje govori. Da Kosovo bude srpsko, da federacije budu slobodnije. U isto vreme, dešava se rascep Sovjetskog saveza. Sam Zapad je tada odlučio da republike same odlučuju – objašnjava i još jednom dodaje važnost određivanja cilja:

– Ako nam je cilj da zaštitimo 100.000 Srba koji se nalaze na teritoriji Kosova, znajući da se oni uvek mogu vratiti na teritoriju Srbije, to je u redu. Ukoliko, sa druge strane, želimo da zaštitimo srpske znamenitosti, što je je duboko emotivno pitanje koje je legitimno i to je u redu. Građani Srbije moraju da se pitaju šta žele, a da se na osnovu njihove odluke definiše cilj, koji zahtjeva razvoj daljih strategija.

Pomoćnjik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da više puta nedeljno obilazi kosovske gradove i isitče da nije zadovoljan prizorom koji tamo zatiče:

– Srbi na Kosovu pitaju za samo jednu stvar, a to je bezbednost. Jako je teško kad morate svaki dan da razmišljate o tome da li će vaša deca bezbedno stići do škole, da li će u miru dočekati novi dan. To su strašne stvari, a pritom i te kako su čvrsto uz državu Srbiju, i te kako drže do naših institucija. Mi se trudimo da im pomognemo koliko možemo. Pritom oni rade na kriminalizaciji severa, kako bi se Srbi predstavili kao negativci,a sve ono što naš narod trpi po enklavama, na severu otužno je i teško za objasniti rečima – rekao je Petković, pa potom prokoemntarisao kako je jug Srbije taoc nerešenog kosovskog pitanja:

Srbi na jugu Kosova žive u veoma lošim uslovima, jer je tadašnja vlast 2011. godine uspostavila EULEX, granicu između Albanaca i Srba. Od tada se otežano odvijaju sve vrste robnih i drugih razmena, te Srbi žive u vakumu – objašnjava gost emisije "Posle ručka".

Reditelj prištinskog pozorišta Nenad Todorović, objasnio je kako trenutno izgleda život Srba na Kosovou:

– Ne gledamo prištinske vesti, ne znam ni da je danas doneta odluka o formitanju vojske Kosova, a razlog je jednostavan. Ne znamo šta sve možemo da čujemo, plašimo se novih informacija. Šta drugo da očekujemo od vojske kojom komanduju zlikovci? Trenutno imam komunikaciju sa Albancima koji, igrom slučaja, nisu opterećeni političko-nacionalističkim pitanjima, a bilo je slučajeva kada smo, želeći da se slobodno osećamo u svom gradu, prošli neslavno – rekao je poznati reditelj.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter