Izvor:
31.10.2018 u 09:01
0

JUGOSLAV TINTOR U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Komora je dužna da obezbedi ravnopravan odnos prema svim advokatima i da nema privilegovanih!

Gost jutarnjeg programa Happy televizije "Dobro jutro Srbijo" je predsednik Advokatske komore Srbije Jugoslav Tintor.

On je u pričao o trenutnoj situaciji u Advokatskoj komori, promenama, planovima i odabiru novog predsednika na advokatskoj skupštini koja je zakazana za 11.novembar u Sava Centru.

Da li su advokati vezani ustavnim amandmanom da li će ući ustav?

Suština je da smo neki mandat od četiri godine skratili na godinu dana i napravili smo statut. Izbori su zakazani za 11 novembar i pozivam sve advokate da izađu i da glasaju za koga treba. Mi smatramo da je taj čin dobar kada se vrati mandat jer se od izbora onda ne pravi nikakav bauk. Mi smo insistirali na smenjivosti organa i rezultate rada. Ono što je bila tema upravnog odobra je da ko god želi može da se kandiduje. Svako ko želi može da se kandiduje i da vidi imali podršku advokata Beograda to može da uradi. Neki advokati žele da sudskim putem dođu do mandata, a ne kandidaturom. Izmenjen je statut koji je bio uzrok sukoba, fond kolegijalnosti je osnovan gde pomažemo kolegama koji nisu u mogućnosti da rade. Mi pružamo podršku našim ženama advokaticama kada su trudne da ne moraju da rade u tom periodu a da za to dobiju novčanu nadoknadu. Mi kao komora dužni smo da obezbedimo ravnopravan odnos prema svim advokatima i da nema privilegovanih, ne možemo obezbediti posao svima ali smo i poreski položaj zaštitili da advokati nemaju u tom položaju neki pritisak. Mi smo u Ustavu i ostajemo u njemu jer građanina bez pravne sručne pomoći ne može niko da brani ne može da funkcioniše i nijedan iskaz bez advokata nema nikakvu pravnu snagu i u tom smislu mi jesmo zaštitinici građana– rekao je Jugoslav Tintor

Tintor je naglasio da su pritisci koji su bili u advokatskoj komori smanjeni i da nema više toliko konflikata koliko ih je bilo u proteklom periodu. Naglasio je da su uvedeni i tonski zapisi u sudnice, kako je rekao to će znatno skratiti suđenja.

Nakon tih nemilih događaja nije bilo mira, negde ovim izborima zaključujemo ovaj advokatski period. Mi smo smanjili tu polarizaciju i više nemate tih konfilkata što mi je jako drago. Advokatura smatra da zapisnik predstavlja rak ranu vođenja pravosuđa, koliko se samo vremena provede u sudnici. Tvrdim da na te rasprave i to trošenje vremena prođe 30 minuta. Ako se suđenje vodi kroz tonski zapis sva suđenja bi trajala kraće i samim tim bi građani imali umesto četiri, tri ročišta godišnje. Imate tonski zapis i transkriptovanje tonskog zapisa. Ono što je strašno bitno je da će se uvesti pristojnost u sudnici jer samim tim kada znaju da se snima, paze i kako se ponašaju i šta pričaju. U specijalnom sudu tonsko snimanje traje već proteklih pet godina. Tonski zapis ne može da se osporava, svako dalje šibicarenje postaje bespotrebno i ono što je jako bitno je da ovo podržavaju svi. Bosna, Republika Srpska, Rumunija svi imaju tonski zapis, i u Hrvatskoj je od nedavno, iskustva su dobra. Ovo se trudimo da se uvede u svim slučajevima, u konkretnom slučaju u advokaturi je povereno da treba otkloniti strepnju. Branilac mora da pruža adekvatnu odbranu ali da ne učestvuje u korupciji– istakao je Tintor

Predsednik Advokatske Komore je rekao da naši advokati mogu da brane samo u Crnoj Gori i tu imaju pun reprocitet. Pokrenuta je i inicijaticva da se oformi krivično delo napad na advokate da bi se povećala bezbednost od napada. Na taj način će se pokriti prostor gde će advokati biti zaštićeni kao sudije i tužioci.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter