Izvor:
07.11.2018 u 12:44
0

MUAMER ZUKORLIĆ U JUTARNJEM PROGRAMU „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Politika treba da bude „i“, „i“, a ne „ili“, „ili“! (VIDEO)

U jutarnjem programu Happy televizije „Dobro jutro Srbijo“ gost je bio Muamer Zukorilić predsenik Srtanke pravde i pomirenja

Ono što je aktuelno su izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina i prema saopštenju Republičke izborne komisije najveću podršku Bošnjaka dobio je Sulejman Ugljanin, dok su manje mesto dobili predstavnici liste Muamera Zukorlića.

Nosilac liste „Matica bošnjačka“ Muamer Zukorlić izjavio da je ta lista pobedila na izborima za Bošnjačko nacionalno veće u Novom Pazaru i da je sa malom razlikom izgubila u Sjenici i Tutinu. Tu su stranke svi sa svima.

Ne znamo još uvek zvanične rezultete izbora za bošnjačko Nacionalno vijeće, govorilo se prvo da je Uglanjin dobio 16, Zukorlić 13, sada je to 14:13, koji je to rezultati, kakvi su rezultati po opštinama?

To nisu zvanični ali su verovatno definitivni glasovi, 14:13 je konačna brojka. U Novom Pazaru, Priboju, Novoj varoši, Malom Zvorniku, Prijepolju, Loznici, Šabcu, Beogradu, Vrnjačkoj banji, Mitrovici, Smederevu i u Vojvodini još nismo dobili precizne rezultate, ali smo pobedili u većini mesta. Ugljanin je pobedu odneo u Tutinu i Sjenici, a Ljajić nigde. Tutin i Sjenica su bile svojevrsne političko civilizacijske mrlje. Sjenici smo uspeli da tu mrlju da izbledimo jer je tamo Ugljanin pobedio za 400 glasova. Sa aspekta okolnosti u kojima delujemo ja sam bio lista koja nema vlast u Sandžaku, oni su imali sve– rekao je Muamer Zukorlić i dodao.

Kada pravimo presek rezultata, oni su imali potpisane ugovore o saranji jedni sa drugima. Ja nisam, protiv sene sam imao sve stranke. Tamo imate manje stranke koji su derivati i one postoje da bi se pravio psihološki efekat. Ja sam imao sve protiv sebe i pobediti u ovim okolnostima i u Novom Pazaru je izuzetan i neverovatan uspeh. Iskorak izuzetan i sa aspekta realnih okolnosti ovo je izuzetan uspeh i borba se nastavlja.

Muamer Zukorlić je i objasnio da je tokom kampanje koju je vodio bilo dosta udaraca na njegovu ličnost, porodicu i dostojanstvo. Koristile su se društvene mreže na kojima su bile razne montaže sve u cilju prikupljanja političkih poena. Na takvu situaciju Zukorlić je odvratio oštro

Ne pratite lokalni deo i društene mreže. Tamo su pravljene montaže da bi se udarilo na porodicu i na dostojanstvo. I ja sam na tu kampanju odvratio oštro. Ugljanin je profitirao u celoj priči, a Ljajiću trebju neke stvari da budu jasne. On nema nacionalni program i nema šta da ponudi narodu. Nacionalno veće hoće nacionalni program. Ljajuć je hteo da pomogne Ugljaninu, a poražen je. Doživeo je debakl i sa činjenicom da je potpomognut, da ima lokalnu vlast, kontroliše Centar za socijalni rad. Prednost tih centara je da se kontroliše socijalna sirotinja i sa tim političkim polugama kada se doživi ovakav poraz je poruka da će scena u Sandžaku biti drugačija. Ja da sam udarao na Srbiju i razvio retoriku, ja bi regrutovao ljude. Moja retorika je rizična za izbore. Ljudima kada nudite pomirenje u uslovima u kojima žive, mogu loše da odreaguju – istakao je Muamer Zukorlić.

Ugljanin je rekao da je Srbija fašistička država, rekli ste za njega da je imao mentore i da se ništa ne dešava slučajno.

Ja sam političar i ostaću da tumačim fenomene. Samo naivan čovek koji je neupućen potpuno može da pomisli da se sve dešava slučajno. Pogrešno je svoditi priču da se naljutio i da mu treba dati vlast. To i da izgleda tako, nije tako. Taj trenutak kada se govori o razgraničenju sa Albancima i kada se bira lista za samoopredeljenje, definitivno je naivno misliti da on to radi samostalno. Sandžačko pitanje je otvoreno i kako se pitanje Kosova bude približavalo tako će Sandžak dobijati na značaju. To sve zavisi od Srbije kod koje će biti crne i bele figure, koje će izabrati. Problemi se nikada ne rešavaju silom. To je isto kao kada vatru gasite motkom pa je raspršujete još više, a to nije prihvatljivo.

Sama činjenica da je Sulejman Ugljanin već 30 godina u politici Zukorlić se pita ko mu je podrška sve ove godine.

Kako on preživljava i njegova politika već 30 godina? Jedini ja nisam hteo da dam jedan dinar da bi se kupovali glasovi. U Tutinu na glasačkim mestima su bile vreće para. To sve kreće od 17h kada ljudi dolaze na glasačka mesta sa vrečama novca i vrše pritisak na glasače da glasaju za njih i daju im novac. Mi kada smo to videli kako sve to izgleda, zvali smo policiju. došli su dođe i grlili se sa ovima koji su doneli novac. Ključno je pitanje da neko ko ima takvu retoriku ostaje u politici. Ovaj problem se ne rešava ni motkom, ni benzinom, nego mu treba ukinuti političku infuziju i onda će se sve svesti na Tutin koji može da se reši prevno – rekao je Muhamer Zukorlić.

U ovoj fazi rešavanje kosovskog pitanje nekom odgovara da pali vatru, kakvu je poruku poslao sulejman Ugljanin

Ako neko hoće da se vanjski faktori umešaju u unutrašnje pitanje, onda prvo mora ovde da se zapali vatra. Sandžačko pitanje je otvoreno i gradiće se takvo ili takvo, postoje razni koncepti, dobronamerni ili ne. Jedno je sandžačka autonomija, prekogranična regija koja ima izvesnu lokalnu autonomiju. Takve su regije, koje postoje u Evropi, faktori stabilnost, stabilizacije saradnje i uspostava granice i to je bolji koncept. Pravio sam koncept da je regija Sandžaka koncept susreta, a ne rastavljanja. Takav Sandžak ja predstavljam Srbiji. Politika treba da bude „i“, „i“, a ne „ili“, „ili“. Ne energija konflikta, nego energija susreta. Ugljaninov Sandžak i moj se razlikuju – istakao je Zukorlić i dodao.

Ja nemam problem da razgovaram i to je moja prednost i neću interesno da razgvaram nego principijalno – reko je Muamer Zukorlić.

Celo gostovanje Muamera Zukorlića u jutarnjem programu Happy televizije "Dobro jutro Srbijo" možete pogledate u videu ispod.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter