Izvor:
07.11.2018 u 13:03
0

MINISTAR BRANKO RUŽIĆ U JUTARNJEM PROGRAMU „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Ispadamo najgori „od sve dece“ što je suprotno od činjenica i to polako počinje da izbija u javnost! (VIDEO)

U jutarnjem programu Happy televizije „Dobro jutro Srbijo“ gost je bio Branko Ružić mInistar državne uprave i lokalne samouprave.

Aktuelna tema su Izbori za Nacionalne manjine su gotovi i očekujemo rezultate, šta su oni pokazali i šta su doneli?

Smatram da je značaj ogroman, ove godine je usvojen je set manjinskih zakona, koji smo predložili mi kao resorno ministarstvo između ostalog i za manjine i na taj način još više unapredili položaj, status i prava. Ono što jeste jasno definisano zakonom je da se radi o obrazovanju, upotrebi pisma, baštini i kulturnoj vrednosti i to je opseg pitanja kojima se Nacionalni saveti bave.. Tu nema političke vlasti i ne bih davao ekskluzivitet ni jednoj nacionalnoj manjini – rekao je ministar Branko Ružić

Ugljanin ima dobar deo vlasti, tamo su „svi sa svima“.

Kada govorimo o lokalnim vlastima to je specifično. Svi su sa svima, predsednici opština Sjenice i Tutina su predstavnici stranke Ugljanina. to su situacije koje ne smeju da potvrde bilo koja pravila. Radi se o ljudima koji vode opštine sa kojima imamo dobre odnose, dva divna gospodina koji su predstavnici stranke gospodina Ugljanina. Sa njima imamo odličnu saradnju i čudi kada Ugljanin izađe i priča o Srbiji kao fašističkoj državi i čudi me kako ga ne smena u stranci – rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i dodao.

Predsednik Vučić je rakao da ne trebamo da ulazimo u polemiku sa Ugljaninom i najavljuje da će otići i obeležiti početak radova na putu Pazar-Tutin.

U Srbiji se grade putevi, medicinski centri, obdaništa i još mnogo toga, najbolji je odgovor ono što država radi. Onda ne možete da dozvolite da neko u izgrađenoj državi koja ima pohvale od strane Evrope da dođe neko i da govori o fašističkom društvu.

Već se najavljuje da je moguća koalicija Ljajića i Ugljanina.

Što se tiče spekulacija i važno je da Ljajić nije nosio direktno listu i kako će nijansirati svoju saradnju i u kojim načelima i principima videćemo – istakao je ministar Ružiić.

Srbija je jedina na Balkanu ostala multietnička. Svi su bežali u Srbiju tokom ratova, dok su druge zemlje ostale „čiste“. Srbija je oaza.

Mi ispadamo najgori „od sve dece“ što je suprotno od činjenica i to polako počinje da izbija u javnost. Bili su zločini od strane svih naroda, ali kada pogledate strukturu gde su Srbi bili u kojim gradovima i onda kada vidite statistiku, Srbi nisu krivi – istakao je Branko Ružić.

Postoje fondovi za manjine, da li možemo očekivati od Evrope da pohvali manjinsku politiku.

Finansiraju se proekti iz Ministarstva kulture lokalne uprave i samouprave i podigli smo fond. Postoji kordinacija Nacionalnog saveta i manjina. Ta koordinacija je dobila upit od nas za ovu i prethodnu godinu, šta bi želeli da se finansira. Jezik nacionalnih manjina je bila odluka. Lamberto Banijer je boravio u Beogradu i pohvalio rad i istakao da smo lideri u nekim segmentima i da smo mnogo bolji nego neke zemlja koje rašavaju isti problem – rekao je ministar i dodao

Bili smo pohvaljeni i za poglavlja koja tretiraju pitanja manjinja, tačnije 23 poglavlje. Čak u nekim segmentima dajemo veće mogućnosti. Radi se na novim zakonima, da finansirtanje bude propraćeno na dobar bačin, radi se na upisu u matične knjige i ima dosta stvari koje unapređujemo u kontinuitetu. Srbija je politička država – istakao je ministar Ružić.

Evidentan je jako veliki napredak u pravima Roma. Radi se na tome da se pripadnici romskih manjina osposobe za rad, opismene kako bi bii konkurentni na tržištu rada i kako bi se uklopili u sisitem. Najvažnije je da Romi shvate da su deo društva.

Oni su manjina koja je najviše ugrožena. Romi su zaista jedan integralni deo društva u Srbijii što se tiče aktuelnih vremena činimo mnogo kao država i zajedno sa ljudima iz sveta borimo se da se izborimo sa patridijom i ni jedan Rom neće biti bez lične karte. Uradili smo najviše u regionu. Drugo rešenje je da što više Roma zaposlimo i edukujemo i najvažnije je da Romi shvate da su deo društva i da mogu da se integrišu u ovo društvo, oni su ogledalo nas. Nemaju strategiju, štoje loše, bilo bi logično da imaju više predstavnika u parlamentu, bilo ih je, ali se oni brzo posvađaju. Misim da imaju usud da ne mogu da dođu do zajedničkog imenitelja – rekao je Brtanko Ružić

Zašto je odložen Zakon o platnim razredima, lekari su se pobunili kao i mnoge struke zbog visine plata.

Radi se o zahtevnom procesu i čitava Vlada je bila uključena u proces. Imali smo interni dijalog i razgovarali smo o koordinatnom sistemu gde će svako da bude na svom mestu što se tiče platnih razreda. Napravili smo veliki iskorak, uvažili smo veliki broj zahteva i prigovora sindikata i zahvaljujemo im se jer su se borili za svoje ciljeve i ostala je da se uradi jasna finansijska slika. Rade se podrobnije finansijske analize. Kada imate model koji ulazi 1. januara 2019. godine u sisten onda povećanje plata u razrednim sektorima i razlika u iznosima u tako kratkom vremenu ne može da se uradi. Zato je zakon odložen, ali je to srpski model koji je primenljiv na Srbiju i došli smo do najšireg mogućeg imenitelja za sve i želimo da 2020 dočekamo spremni i da poboljšamo stvari – istakao je ministar i dodao.

Veoma je teško i morate da shvatite sindikate koji se bore.Najveći problem je psihologija, finansije nisu problem – istakao je ministar Branko Ružić.

Gostovanje ministra Branka Ružića u jutarnjem programu "Dobro jutro Srbijo" možete pogledati u videu ispod.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv,rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter