MIROSLAV LAZANSKI ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO": Svaki gest u protokolu je poruka! Jel mislite da je protokol to samostalno uradio!? (FOTO, VIDEO)

 

 

 U jutarnjem programu „Dobro jutro Srbijo“ voditeljski tandem Marić-Dimitrijević ugostio je u studiju Happy televizije Miroslava Lazanskog, novinara i vojnopolitičkog komentatora.

 

Kako komentarišete poslednji aktuelni događaj u Parizu, kako je to Francuska zaboravila i napravila takav propust za plan sedenja, stavivši Hašima Tačija ispred predstavnika Aleksandra Vučića?

- Jel mislite da je protokol to samostalno uradio? Svaki gest u protokolu je poruka. Oni su čitala pisma vojnika a nisu pročitali nijedno od pisama na srpskom, a čitali su na kineskom jeziku - rekao je Lazanski.

Ali ambasador Francuske u Beogradu Mondoloni je uputio izvinjenje Aleksandru Vučiću i srpskom narodu.

- To je u opisu posla, a dobro je da se izvinio. Dobro, Srbi brzo oproste i zaborave. Najblistavije pobede na Zapadnom frontu su srpske. Ne treba zaboraviti da je Francuska pružila pomoć mladima u Parizu koji su se školovali za vreme Prvog svetskog rata. Ali, opet bilo je i u to vreme velikih nesporazuma. Francuzi su kočili prodor srpskih jedinica, nisu bili oduševljeni što je konjica, prva armija pogotovu, išla isped francuskih trupa. Klemanso je rekao „Srpski vojnik je za 6 nedelja oslobodio ono što je izgubio za 4 godine rata“ - rekao je Lazanski.

Mnogi rodovi su pokazali tehniku, mislili smo nemamo mornaricu, a nije tako. Šta je to što ljudi nisu očekivali da srpska vojska ima?

- Ono što je dobro, videli smo da u arsenalu vojnika ima 1500 snaga, pojavila se optoelektronika za noćni boj. Bili smo deficitarni u sredstvima za noćno opažanje. Danas se svi moderni ratovi vode u svi metero uslovima, i noću i danju, a mi smo tu imali veliki hendike - kazao je Lazanski.

Kad se uporedi obučenost i opremljenost naše armije, kako izgleda naša vojska?

- Ne možemo se meriti sa najvećim silama, to je drugi stepen tehničke zasićenosti jedinica, ali u regionu mi smo prvi. Opet, tu ne računamo Grke i Rumune, jer su oni Nato sila i imaju ujedinjeni snažniju armiju, tako da su oni jači. Na području nekadašnje Jugoslavije, Srbija može sa svima da se meri - potvrdio je Lazanski.

 

U Beogradu je bila proslava povodom šeste Beogradske Nato nedelje. Da li se oseća pritisak Srbije da postane članica NATO-a?

 - Da oseća se, naravno. Norveški ambasador odjednom uteruje „ljubav Srbije da uđe u NATO“. To je kontraproduktivno, jer nikom ne možeš da nametneš nešto a kamoli ljubav prema nečemu, osim ako dobro ne platiš - u šali je rekao Lazanski.

Vučić se na tviteru zahvalio na izvinjenje ambasadora Francuske, i poručio je da će ga Srbija toplo dočekati.

- Mi ćemo vrlo brzo zavboraviti i ovo, kao i što sve drugo zaboravljamo. Oni su bombardovali svojim avionima Beograd 99-te, ali isto su zaustavili bombardovanje i rušenje mostova. Planovi su donoseni u zajedničkom štabu, svaka zemlja imala je pravo na veto, francuzi su rekli "mi ne dozvoljavamo rušenje mostova". Mogli su da vetiraju i druge ciljeve, kao zgrada RTS-a, ali nisu. Francuzi su i  davali informacije Srbiji šta će Ameri da gađaju - nagovestio je Lazanski.

Pogledajte video:

 

 

 

 

Izvor:Happy
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  FILM
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Čađava mehana
21:00 Ćirilica
23:20  Novajlije - Žurka
02:30  Posle ručka