Izvor:
22.02.2019 u 13:11
0

NEBOJŠA ČOVIĆ ZA HAPPY TV: “ Kada napravite grešku na nacionalnom nivou ta greška se ispašta vekovima i vekovima!“ (VIDEO)

Milomir Marić i Katarina Korša su ovoga jutra u emisiji „Dobro jutro Srbijo“ ugostili i gospodina Nebojšu Čovića, bivšeg potpredsednika u Vladi Republike Srbije.

I ovoga jutra bavili smo se najaktuelnijim temama koje zaokupljaju pažnju vlasti i naroda a to je svakako Kosovo.

Najpre smo govorili o situaciji u regionu:

– Jako je puno priče o regionalnoj stabilnosti a stabilnosti nigde. Mislim da NATO gura ove koalicije da bi uvukao Srbiju više u NATO pakt. Licemerna je politika koja vlada na ovim prostorima. Ja mislim da je jedan od najvećih remetilačkih faktora na ovom prostoru nedostatak evropske perspektive. Nisam ja neki evrozaluđenik, podržavam ulazak Srbije u evrointegracije i Evropsku uniju ali ne po svaku cenu. Imamo mnogo nerešenih pitanja.Da li je problem Bosne i Hercegovine rešen? Nije. Otvoreno je pitanje Severne Makedonije, Kosova a i u Crnoj Gori se otvaraju nova pitanja… – rekao je Čović dodavši da ga situacija u Americi ni malo ne raduje.

– Mene brine što Amerika nema baš mnogo vremena da se bavi regionom, imaju svoje probleme u vladi, probleme sa Venecuelom, Kubom, Nikaragvom. Amerika se vraća u svoje dvorište. Znate kako ide, oni su za ova pitanja angažovali onaj prvi, elitni red administracije. Srednji red se bavi nekim našim pitanjima. Pogledajte samo ova pisma koja su poslali da se takse smanje. To niko stvarno ne želi jer da žele, bilo bi potrebno samo da ukinu finansije. Posle ovoliko nedelja pod taksama shvatamo da je to smišljen potez. Međunarodna zajednica nije za izbore jer vlada Haradinaja je pala ali evo još su tu, dakle hoće je. Britanci svakoga dana pokazuju da imaju veliki uticaj. Ja više ne znam ko i kako u Americi koordinira. Mi živimo na takozvanom Bolton talasu. Svi ovi pritisci koji se prave da se ukinu takse nisu baš sa dobrom namerom.– zaključio je gospodin Čović.

Postoji opšte neslaganje u Srbiji oko pitanja Kosova koje treba rešiti, bivši predsednik Vlade je napomenuo da nije rešenje da se različiti predlozi iznose u emisijama i da treba biti vrlo pažljiv jer je ova godina neizvesna i na neki način raskrsnica a da odluke koje se donesu mogu uticati na Srbiju u budućnosti u velikoj meri.

– Vrlo je mutna situacija. Kod Albanaca vidimo da su homogeni. Kad se dođe do pitanja Kosova tu su složni i homogeni a kad smo mi u pitanju, mi nismo, ne brinemo o nacionalnom interesu države. Kada napravite grešku na nacionalnom nivou ta greška se ispašta vekovima i vekovima. Treba voditi računa.

Gospodin Čović je podsetio i na to da je od 2008. do 2012. bila nadgledana nezavisnost Kosova te da bi trebalo da se vidi šta se nadgledalo i šta je sa masovnim grobnicama, smrtima, ubistvima, žutom kućom kao i da postoje egzaktni podaci koje treba izneti.

-Koliko je narodna zajednica potrošila para od devedeset i neke pa na ovamo i koliko je potrošeno konkrento na tu kvazi državu? Trinaest zemalja je povuklo priznanje a ja mislim da će još dvadesetak povući. Veoma je težak period i mislim da će biti velikih problema.- rekao je Čović i dodao:

– U Prištini nema niko rejting kao Tači, tamo je lom između političkih grupa, to treba da nas plaši je može da nastane haos, neće oni birati enklacve, treba raznmišljati koja mogu biti mesta upada. Mi u Srbiji moramo da izbegnemo taj stepen entuzijazma. Moramo biti racionalni, moramo znati sa kim imamo posla, neće Amerika koja je napraviila državu, sada povući podršku. Srbija treba da bude pažljiva ali ne i plašljiva. Treba voditi računa da u regionu ne nastane haos mada je msm da neki žele da bude nestabilno da bi iskoristili u nekom trenutku. Mi treba da budemo jedinstveni.

Video:

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter