Izvor:
04.03.2019 u 11:58
0

DRECUN ZA TV HEPI – DA LI ĆE BITI RATA NA KOSOVU? Glavna karika Srbije je da NE NASEDNE na provokacije Albanaca! (VIDEO)

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, gostovao je u emisiji "Dobro jutro Srbiju".

Gospodin Drecug je i ovoga jutra odgovarao na najaktuelnija pitanja vezana za aktuelna dešavanja o situaciji na Kosovu:

– Da li su sada veće šanse da dođe do rata, nego do dijaloga?

– Stalno se piše o tim mogućim napadima na Srbe na severu. To je ozbiljna stvar, samim tim što Albanci namerno žele da zbune svojim izjavama. Sever je opsesija albanskih političara, ono žele da uspostave kontrolu nad severom. Oni su u briselski sporazum ušli da bi uveli kontrolu nad severom. Kad su videli da je to nemoguće, počeli su sa provokacijama i upadama na sever, setimo se Gazivoda.

Kako će Srbija boriti ukoliko dođe do napada na Srbe na Kosovu?

– Država je preventivno odreagova, ako KFOR ne odradi svoj deo i ne zaštite ljude, Srbija se neće samo baviti protestnim šetnjama. Prevashodno se plašim tih tajnih, prljavih, britanskih službi. Oni ohrabruju Albance da nastave sa ovim tvrdim stavovima, npr. Haradinaja. Ključno je ponašanje SAD-a, ali pre toga, moramo da vidimo koji su kapaciteti Albanaca da ugroze Srbe na severu – rekao je Drecun, a potom objasnio sa kojim kapacitetima Albanci raspolažu:

– Oni imaju specijalne jedinice (ranije ROSU), fit jedinice, kosovske snage (jedinice za brza regaovanja), veoma brzo mogu da koncetrišnu snage. To je 3.000 ljudi, opremu imaju. Pored te dve formacije, naoružane, oni imaju obaveštajnu službu.Imaju i onaj nezakoniti deo, koji uvek mogu da iskoriste, to su kriminalni klanovi. To su Hašim Tači, Kadri Veselji… Tu imate veterane OFK, naoružanje… Njih KFOR nije razoružao, cela vojna oprema je ostala. Imate, takođe, radikalne islamiste na Kosovu, povezani su međunarodnim zajednicama, poput Al-Kaide. Moram da vas podsetim da je Haradinajev rođeni brat direktna veza sa Al- Kaidom. Oni uvek mogu da upotrebe vojske džihada, njih ima najviše kod Ibra.

Sve smo bliži ratu nego dijalogu?

– Ne bih rekao, ovo je više priotisak, politički obračun među Abancima, ko će biti politički vođa. Zatim reagavanje zapadnih silama. Britanija se protivi kompromisnom rešenja, rade sve da do njega ne dođe, plaše se nekog domino-efekta. Oni vrše destabilizujuće ativnosti. Amerika mora da ima jasan stav.

– Kako to da se Haradinaj suprostavlja SAD, šta se zapravo dešava iza zatvorenih vrata?

– Da li je taj pritisak iskren i o čemu oni zapravo pričaju iza zatvorenih vrata. pitanje je. Tači da hoće može da smeni Haradinaja sa mesta, ako je on problem, da ga eliminiše. Haradinaj je samo jedan bandit, i on pokušava da se nametne Albancima. Amerika mora da razjasni stav… Problem mora da bude rešen u korist obe strane.

Da li da nas brinu napad na sever Kosova?

– Mi smo kao država snažno odreagovali, animirali smo dovoljno međunarodne pripadnike na Kosovu da do toga ne dođe. Odgovornost da se nešto ne desi je na KFOR-u, zbog toga je bitna relacija sa NATO-om i KFOR-om. Mi imamo dobru saradnju sa NATO-om, to nam je bitna karika. Srbija je dala jasnu poruku da nećemo nasilje, ako takvi budete prepoznati u međunarodnoj zajednici, to nam je izuzetno bitno- rekao je gost emisije "Dobro jutro Srbio" i dao konačni zaključak:

– Jasna je rešenost srpskog naroda da opstane na Kosovu i da se kosovosko pitanje reši mirnim putu. Nenasedanje albanskih provokacija je naša najbitnija karika. Njima ostaje da spoje Kosovo i Albaniju, ali im za to sada nije trenutak.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter