DRECUN ZA TV HEPI: Pitanje je da li Rusija vidi Srbiju kao članicu ODKB-a! (FOTO, VIDEO)

Gost jutarnjeg programa Happy televizije bio je Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.

Sa njim je već uigrani voditeljski tandem, Katarina Korša i Milomir Marić, razgovarao o najaktuelnijim temama koje interesuju naše građane.

Sa gospodinom Drecunom smo razgovarali o planovima ODKB-a, vojne organizacije pod upravom Rusije takozvani istočni NATO i prijektima koje oni imaju a čiji interes je više Azija nego Evropa po mišljenju predsednika skupštinskog odbora.

Da li Srbija više teži ODKB-u nego NATO-u iako ništa od toga nije realno.

- Pa nije realno. Mi više reagujemo kao nacija srcem nego razumom. Ne vidimo činjenice već samo želje koje želimo da pretvorimo u realnost. Ja uvek insistiram na tome kada se govori o pravcu u kojem će se kretati Srbija u dvadeset i prvom veku, moramo da znamo šta drugi. U svetu i da to naše sagledavanje bude zasnovano na činjenicama i realnosti. Ja sam i šef naše parlamentarne delegacije u parlamentarnoj skupštini ODKB-a koji predvodi Rusija. Tu je i Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Džikistan i oni imaju svoj concept razvoja. Imaju tri komiteta koja rade i ja sam u komitetu za odbranu. Tada su nam predstavili jedan koncept uloge ODKB-a u spoljnopolitičkoj situaciji u dvadeset prvom veku i meni je taj koncept vrlo interesantan. Oni ga nisu dalje prikazivali.

Taj koncept je gospodin Drecun preveo na srpski jezik i objasnio a doneo je i u štampanoj verziji u studio.

- Pitanje je da li Rusija kao vodeća članica evroazijske unije i ODKB-a uopšte vidi Srbiju u tim integracijama.- rekao je Drecun i objasnio šta je osnova za modeliranje za dvadeset i prvi vek:

- U nastaloj geopolitičkoj situaciji, to je spoj tri geopolitička projekta: evroazijska ekonomska unija, kineski projekat-ekonomski pojas svilenog puta, rađanje logističkog projekta sever-jug. 

 

 

- Šta je nova geopolitička situacija po ljudima koji su radili ovaj koncept- prelazak sa jednog polarnog svetskog projekta na policentrični. Stvara se jedan policentrični ili multipolarni međunarodni poredak. Transformacija nove snažne geopolitika u savremenu globalnu situaciju. Kina uporno iuzlalzi na svetska mora, pravi pojas koji treba da poveže Aziju i Evropu. Takođe, Rusija izlazi na topla mora i odlazi sa vojnom silom u Latinsku Ameriku. Bitka za Arktik se već uveliko vodi. Ta vojna moć se sada projektuje na globalnu širinu.- rekao je Drecun

- To je takozvani prsten Kolotova. Po prvi put u Aziji se zatvara desstabilizirajući krug, prsten Kolotova i protivrečnosti vezanih za razređivanje resursa i eksploataciju osnovnih. 

Detaljnije pogledajte u videu ispod:

Happytv.rs
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost