Izvor:
25.03.2019 u 11:24
0

BOŽA SPASIĆ I ZOLTAN DANI ZA HAPPY TV: „I Amerikaci i NATO pakt su dobro znali sa kim imaju posla!“ (FOTO, VIDEO)

Gosti današnjeg jutarnjeg programa bili su Zoltan Dani, penzionisani pukovnik protiv-vazdušne odbrane i Boža Spasić, stručnjak za bezbednost.

Sa njima je voditeljski tandem, Milomir Marić i Katarina Korša, razgovarali na najaktuelnije teme.

Tim Zoltana Danija je bio taj koji je oborio "nevidljivi" avion za vreme bombardovanja 1999. godine.

– Od ovih oborenih aviona mi imamo samo dva koja su izložena u Muzeju vazduhoplovstva. Taj muzej će preći u nadloženost Ministarstva odbrane ali ostaje na istom mestu. Tamo je prikazan i taj F16 i F18 i oba ta aviona je naša jedinica skinula.

Sastanak gospodina Zoltana i američkog pilota koga je oborio je dokumentovan snimcima i filmom.

– Njačešće novinari pitaju kako je bilo kada ste se vi prvi put sreli. Ja kažem, kad smo se prvi put sreli, to je bilo bum! Zato i film nosi takav naziv. Ja sam se obradovao kad je on došao jer mi smo se več tri godine razmenjivali informacije preko mejla. Željko Mirkovići ja smo imali nameru da upoznamo čoveka. Ja sam pristao na tu ideju Mirkovića da snimimo taj film.– rekao je gospodin Dani.

– Taj potez obaranja aviona koji do tada nije oboren koji dolazi čak preko Atlantika od strane Zoltana i njegove, to je, rekao bih, pedeset odsto eksploatisano u našoj javnosti onako kako bi trebalo. Naprosto, bila su vremena kad nisi smeo da kažeš Amerikancima da si ih oborio. Sada su došla neka druga vremena i naučili su i oni lekciju da može.– rekao je Božo Spasić ocenjujući da je naša armija delova izuzetno dobro sa onim što je imala.

– I Amerikaci i NATO pakt su dobro znali sa kim imaju posla, nisu oni džabe držali bombardovanje toliko dugo.- zaključio je Boža Spasić.

Gospodin Dani nam je ispričao kako se odigralo obaranje američkog aviona i kako se pilon tog aviona spasao:

– U 20:42 je on oboren. On nije iskočio iz aviona dok raketa nije praktično pogodila avion. U tom momentu je levo krilo aviona otpalo skroz i on je počeo da kovitla i pada dole. On je stisnuo dugme za katapultiranje. On je video kako avion pada dole i gori. Oni su bili sigurni da taj avion ne može da seotkrije ni na koji način. Čak nisu imali na sebi ni GPS lokator. Ali njemu su dali jednu radio stanicu da on može da se javi ako dođe do nekog kvara. Preko te stanice se javio AVAKS-u i imao je tajni naziv VEGA31. Rekao je šta se desilo.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter