Izvor:
06.05.2019 u 11:55
0

MIROSLAV LAZANSKI ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Da li je Srbija pomagala Srbe u Hrvatskoj? Srbija je pomagala garnizone JNA!“ (VIDEO)

Miroslav Lazanski, vojnopolitičkikomentator lista Politika bio je gost emisije „Dobro jutro Srbijo“ u kojoj je sa već uigranim voditeljskim tandemom, Katarinom Koršom i Miloradom Marićem, razgovaro na najaktuelnije teme koje interesuju naše građane.

Za početak, osvrnuli smo se na prošlost koja donekle diktira dešavanja i ostavlja posledice na sadašnje događaje i odnose ljudi u regionu.

– Rat u Sloveniji nije vodila Srbija. Rat u Sloveniji je naredio Ante Marković. Vodila ga je JNA. Nisu to bili samo srpski sinovi u Sloveniji, U toj JNA su bili i Slovenci, pet Slovenaca je poginulo u uniformama JNA. Prva žrtva rata u Sloveniji je bio pilot helikoptera Gazela koji je oboren, mehaničar musliman. Znači tamo je poginulo i Crnogoraca i Srba i Albanaca i Makedonaca i Hrvata. I Hrvati su ginuli u uniformama JNA na Vukovaru isto. Kažu Srbija je vodila rat u Sloveniji. Vodila ga je JNA, savezna vlada ga je vodila.

– Miloševićeva teza je bila sačuvati krnju Jugoslaviju. Amerikanci su tu tezu JNA jedno vreme podržavali. A onda kada su videli da je Slovenija izašla i da Savezni vrh oko toga nem anikakvih problema onda su Amerikanci promenili ploču.- rekao je Lazanski.

– Sada idemo u drugi rat za koji kažu da je Srbija vodila, to je rat u Hrvatskoj. Pobunjeni Srbi koji su se pobunili u Hrvatskoj, pobunili su se protiv ustaške ikonogrfije koja je stigla sa pobedom Tuđmana u maju 90te godine. Iz Ustava su izbačeni kasnije, u decembru. U maju 90te kad je HDZ pobedio sa Tuđmanom, tad je već bilo odlazaka Hrvatske iz Jugoslavije. I ti jednu naciju, srpsku naciju u Hrvatskoj koja je konstutivni deo hrvatskog suvereniteta na neki način izvlačiš iz suverene države sa ustaškom ikonografijom i misliš da to neće provocirati rat? Pa naravno da hoće. Da li je Srbija pomagala Srbe u Hrvatskoj? Srbija je pomagala garnizone JNA. Znači ako su išli iz Srbije, išli su rezervisti u garnizone JNA koji su bili okupirani. Nije Srbija osnivala nove jedinice vojske na teritoriji Hrvatske.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter