Izvor:
06.10.2016 u 13:14
0

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Preminuo je LAZA RISTOVSKI (VIDEO)

Na današnji dan 2007. godine u Beogradu preminuo je Laza Ristovski, jugoslovenski i srpski muzičar, koji je najpoznatiji po radu u grupama Smak i Bijelo dugme.

Muzikom je počeo da se bavi sa samo pet godina kada je posle puno natezanja uspeo da ubedi roditelje da mu kupe harmoniku. U muzičkoj školi je dobijao trojke iz vladanja, zbog naklonosti prema rokenrolu, a u 13. godini je zbog galame pobegao sa nekog koncerta ozbiljne muzike. Posle osnovne škole upisao je gimnaziju u Kraljevu i vanredno muzičku školu "Stanković" u Beogradu. Gimnazija ga nije oduševila, pa je pao prvi razred i nakon toga prešao u ekonomsku školu.

Leta 1975. u Bečićima ga je čuo Boki Milošević i poveo u Beograd. Jednog dana mu je dosadilo da prati Lepu Lukić, pa je pokupio stvari i otišao u Kragujevac. Već posle nekoliko dana održao je prvi koncert sa Smakom na Filološkom fakultetu u Beogradu. Sa njima je snimio albume "Smak", "R. M. Točak", kao i singlove "Ulazak u harem", "Satelit" i "Ljudi nije fer". U oktobru 1976. godine, na nagovor Gorana Bregovića, prešao je u Bijelo dugme, što je odjeknuloi poput fudbalskog transfera. Grupu je napustio 1978. godine i sa Ipetom Ivandićem snimio album "Stižemo". Vraća se u Smak 1979. godine, na predlog Točka, Zorana i Kepe, a posle raspada ove grupe u jesen 1981, Laza počinje da radi kao studijski muzičar i uskoro postaje najtraženiji klavijaturista u zemlji.

Sarađivao je sa džez orkestrom RTB-a i nekoliko godina je radio na solo karijeri u elektronskoj muzici. Komponovao je muziku za više domaćih filmova, a izdao je i CD klasične muzike "Ave Maria", sa operskom pevačicom Dubravkom Zubović.

Zbog teške bolesti Laza Ristovski bio je vezan za invalidska kolica nekoliko godina unazad, ali je nastavio sa radom i čak je učestvovao i na povratničkoj turnerji Bijelog dugmeta 2005. godine.

Šta se još dogodilo na današnji dan pogledajte u prilogu jutarnjeg programa Happy televizije "Dobro jutro, Srbijo":

HappyTv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter