Izvor:
04.06.2019 u 14:52
0

ZORAN KOCIĆ ISPRED „SRBIJAVODA“ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Nije isključeno da će se scenario iz 2014. godine ponoviti! (FOTO)

Gost emisije „Dobro jutro Srbijo“ je izvršni direktor „Srbija vode“ Zoran Kocić, a govorio je o poplavama koje su zadesile Srbiju i uplašile stanovništvo da će se ponioviti scenario iz 2014. godine.

Poplave su ovoga puta pogodile: Lučane, Prokuplje, Knić, Trstenik, Požegu, Ibarska magistrala… Sava je bila u porsatu, a gospodin Kocić prenosi situaciju sa terena:

– Povlači se voda gotovo svuda. Ono što je poplavljeno, poplavljeno je. To nije neuobičajeno, jer je u kratkom vremenu, velika kiša pala, ta rekacija je potpuno opravdana, kao što je i naša rekacija opravdana u smislu pripravnosti.

Pritoke i potoci nekada su najveći uročnici problema. Mnogo uređeniji sistemi, poput franscuskog, nisu uspeli da se odbrane:

-Kada su u pitanju potoci, na kojima čak i nema toka tokom godine, to je vrlo teško prevideti. Ono što je vrlo važno je da sistem RHMZ-a prati očekivane količine padavina. To je zapravo najveći problem i najveći zadatak. Naš sistem funkcioniše tako što prati tu vrstu prognoza i reaguje tamo gde nam je najvažnije, a to su zaštićena dobra u priobalju, gradovi, industrije. Ono što mi sprovodimo su reke, na kojima postoje zaštitni sistemi, objekti kojima se može sprečiti izlivanje.

Pored uređenih sistema, najviše je posla prilikom stihijskih reakcija, odnosno spasavanje krovova, spasavanje stoke, ljudskih žrtava… Da li je moralna obaveza „Srbijavoda“ da upozore sugrađane:

– Mi godinama na području cele Srbije unapređujemo sistem, zavisnosti od sredstava kojima raspolaženo, pre toga je bio zaista jedan period kada je bilo zastoja.

Shodno iskustvu koje smo preživeli 2014. godine, kada su posledice bile nepovratne, da li sada znamo da sprečimo štetu poučeni iskustvom:

– Sigurno je da će se dešavati. Dešava se i u mnogo sređenijim sistemima. Tamo gde postoje izgrađeni objekti, to je zaista pod kontrolom. Recimo Italija koja ima savršen sistem, čak i usled ranih najava, tamo se dese katstrofalne poplave.U budućnosti možemo da očekujemo slične situacije, nema potrebe da se štite sva priobalja, to je suština. Moramo ostaviti prostor da se velike vode izluju, da bi se ostavio prostor tim postorima gde ima manjih vrednosti, da bi se na nizvodnim delovima sprečilo.

Za vikend je najavljeno 30 stepeni, uobičajena praksa su suše, terest raspodele vode je u deficitu. Kako uspevate da ubedite ljude da voda nije stalan resurs poput rudnika, da je jasno kao dan da više ne postoji sezona poplava, te da ne postoji odgovornost već obaveza izlivanja, puštanja reka, koleteralne štete i poplava:

– U Srbiji postoji negde oko 40 visokih brana sa akomulacijama, gde postoje zapremine višenamenskih akomulacija, i one imaju prostor koji se ne sme ispuniti vodom. Postavlja se pitanje da li je dovoljno tih akomulacija. Ono što je uloženo do 70-tih godina je veoma teško održavati. Srbiji je potrebno još akomuilacija ali je više nego jasno da se one ne mogu bilo gde graditi, ti prostori moraju biti pod zaštitiom. Potrebna su velika ulaganja. Čak 30 godina je bilo potrebno da se neke akomuilacije naprave – rekao je Kocić i rekao da je za sada najbitnija procena štete i eliminacija vode iz evakuisanih mesta.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter