Izvor:
24.06.2019 u 11:57
0

MLADEN ŠARČEVIĆ: Nauka u Srbiji u velikom uzletu! (VIDEO)

Gost jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" bio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Da li su rasvetljene sve okolnost u vezi krađe testova?

Nisu, zato što se dotični izvršitelj brani ćutanjem, a po logici stvari on nije mogao sam sebi da isključi struju, da odnese test da kopira, da vrati… To se dešavalo i ranije, kada sam ja preuzeo ministarstvo bilo je prepisivanje u toku izrade testova, Novi Pazar, Vranje, Leskovac, to je „prštalo“ od neregularnosti i onda smo počeli da smenjujemo diretore. Sistem je „šupalj“ i od kada je nastao – takav je. Da se ovo sada nije sprečilo, odlični đaci bi bili najviše oštećeni. Kada pogledate ugovor koje ministarstvo sklopi sa AD „Politikom“ zbog bezbednosti se posebno daje odobrenje preko ministarstva pravde. Ja se još jednom u ime svih izvinjavam roditeljima i deci. Ja ne dam prečice. Od kada sam ministar tražim da se bolje i pametnije uči. Ja sam više puta bio u Kembridž centru, tamo mašina pregleda testove. Moji radnici ne znaju šta u testovima piše, znaju ljudi iz Zavoda za kvalitet, čak tamo znaju po parče šifre, ne znaju celu. Kada napravite neki rezultat, onda bude „drž, ne daj“ na svakoj sitnici.- započinje Šarčević

Mnogi roditelji su se uplašili od dualnog obrazovanja? Evropska unija je zabranila da se mi obrazujemo?

Švajcarska nije Evropska unija a ima najbolji dualni sistem na svetu. Oni imaju dobar, kvalitetan odnos teorije i prakse. Niko nikoga puškom nije naterao u dualno obrazovanje. Prve godine je bilo 400, druge 4500, ove godine 7400 đaka, mi ne možemo da stignemo da profilišemo toliko zahteva modela. MTU je došao u Srbiju jer su videli snagu onoga što mi sada imamo. Mi smo u Kragujevcu napravili Centar za celoživotno učenje. U Skupštinu ide i Zakon o dualnim studijama. Mi smo posle dvanaest godina doneli Zakon gde se izjednačava neformalno učenje sa formalnim. Prvi put Srbija hvata vreme sa svima i kroz informatičku pismenost i kroz mnoge druge stvari. – ističe Šarčević.

Nauka je u Srbiji u velikom uzletu, u smislu da se uređuje sve za nauku i povećavaju se fondovi, postali smo punopravan član Cerna. Mi smo pred Novu godinu usvojili Zakon i on funkcioniše a to je Fond za nauku, to u regionu ne postoji. Fond za nauku sada privlači sredstva za projekte. Imali ste slučaj da naučnici nisu dobijali ni platu. Ako vi radite na institutu, vi imate pravo da učestvujete i na projektu, to je samo jedan segment rada. 35,6 odsto je povećan budžet za nauku od kada sam ja ministar. – pohvalno je rekao ministar Šarčević.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter