Izvor:
24.07.2019 u 18:16
0

BRANISLAV NEDIMOVIĆ SAMO ZA HEPI TV: „Biće skoka cene žive vage svinja!“ (VIDEO)

Gost jutarnjeg programa Happy televizije bio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine.

On je sa voditeljima, Milomirom Marićem i Jovanom Grgurević razgovarao o najaktuelnijim temama koje interesuju naše građane.

Naši poljoprivrednici pored uobičajenih prinosa, imaju koristi i od prodaja svinjećeg mesa čije cene su poskupele do 40 odsto a

– Neki dan je nama bio zamenik ministra carine iz Kine. Mi smo potpisali sporazum vezano za izvoz srpskog svinjskog mesa u Kinu i izvoz mleka i mlečnih prerađevina za Kinu. Mi u Kinu nismo nikad izvozili. Kina potroši 450 miliona svinja. Primera radi, Srbija proizvede tri i po miliona svinja godišnje a oni 450 miliona potroše s tim što su u zadnjih šest meseci eutanazirali sto pedeset miliona svinja zbog afričke kuge svinja. Mi treba da izvezemo na to tržište makar u Nišu onaj jedan mali prostorčić i mi smo završili posao. Gledajte, tamo je cena svinjetine mnogo veća nego kod nas, dva do dva i po puta. Kod nas kilogram žive vage je košta stopedeset, sto šezdeset dinara, uopšte svinjsko meso nije skočilo. Bilo je u jednom trenutku pre tri nedelje sto sedamdeset. Najviša cena je bila pre jedno sedam osam meseci, a to je dvesta dinara. Nema priče o takvom nekom skoku osim ako mi ne otvorimo ovo veliko tržište pa krene velika potražnja iz Kine. – rekao je ministar i dodao:

– Moj posao kao ministra poljoprivrede je da pomognem poljoprivrednim potrošačima, stočarima je da proizvedu i imaju što bolju cenu i da prodaju tu svoju robu. Kako da regulišemo cenu svinjskog mesa u marketima? To radimo preko republičkih robnih rezervi, ministarstva trgovine i nekim drugim alatima. Ono što ja očekujem u budućnosti je da bude nekog skoka cene žive vage svinja ali ne očekujem tih četrdeset odsto- rekao je Nedmović objasnivši da su nastale velike promene na svetskom tržištu cena kako zbog kuge tako i zbog poremećaja zbog tržišnog rata Kine i Amerike.

– Oni kad bi mogli, kupili bi sve naše svinje.

Nadovezivajući se na inicijativu čuvanja starog semena koje je pokrenula doktorka Danica Grujić a koje je tajna formula zdravlja budućnosti, gospodin Nedimović je rekao:

– Ja se ne razumem u genetiku ali smo formirali banku gena u našoj nacionalnoj referentnoj laboratoriji u Batajnici gde sva srpska semena čuvamo. Čuvamo njihov izvorni format i taj DNK lanac koji je najvažniji u celoj priči. To svaka normalna i ozbiljna država mora da uradi i to radimo i mi.

– Bez upotrebe hemije vi ne možete da dobijete kvalitet proizvoda. Evo na primer pšenica. Ko nije uspeo da poprska znate koliki mu je korov. Ne može da se uradi žetva te pšenice. Bolja su ta autohtona, stara semena, zdravije ali morate da računate da nećete imati tri miliona prinos onda.

Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter