Izvor:
25.09.2019 u 11:13
0

ALEKSANDAR ANTIĆ O REZERVAMA DERIVATA U SRBIJI: Situacija je pod kontrolom, imamo dovoljno zaliha! (VIDEO)

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ovoga jutra je govorio o najvažnijim temama po pitanju nafte i snabdevanja energijom u emisiji "Dobro jutro Srbijo". U razgovoru sa voditeljima Milomirom Marićem i Katarinom Koršom, on je govorio i o svečanom otvaranju vetroparka Košava 1 kod Vršca.

– Operativne rezerve. Pored NIS-a imamo i OMV, MOL i mnoge druge rezerve. NIS, koji je ujedno i najveći, oni imaju u rezervi dizela, benzina i ostalih derivata za nekih 15, 20 dana. Drugi nivo je ono što je uskladišteno od derivata kod republičke rezerve. Od 2015. godine mi smo uveli, u skladu sa EU direktivama, treći nivo zaštite koji se zove "obavezne rezerve". Do sada je bilo samo u robnim rezervama. Srbija je prva država koja to uspostavlja i mi imamo zalihe za 21 dan, do početka oktobra. Ja govorim o tačnim podacima, tačnim brojkama i ne dozvoljavam da se ovo politizuje. Čitav ovaj period smo posvetili podizanju energetske bezbednosti jer to postaje jedno od ključnih pitanja za opstanak i razvoj zemlje. Mi danas gradimo gasovod vrednosti milijardu i po evra. Sa Kinezima gradimo novi blok u Kostolcu. Sada smo u prvoj fazi tog projekta kapitalne modernizacije B1 i B2 a gradimo i B3 to je novih 350 megavata i biće na mreži u naredne dve godine. Aktivnosti su u poodmakloj fazi. Projekat se radi u skladu sa najvišim standardima. Morali smo da pribavimo saglasnosti i Rumunije i Bugarske. Pre nekoliko meseci smo sa Gaspromom potpisali ugovor za nove gasne elektrane, za početak želimo da napravimo jednu. Ogromnu energiju ulažemo da se sve to završi. Termosektor je najveci proizvođač energije sa 65 posto energije, ostalih je 35 procenata je u hidrosektoru i ostalim vidovima snabdevanja. Cene goriva se neće menjati u narednom periodu. Početak grejne sezone, evo sada opet počinje. Elektroprivreda Srbije i sve toplane su uspešno završile pripreme i sve ključne remonte da bi njihova postrojenja stabilno funkcionisala u novoj sezoni. Većina tih toplana radi danas na gas. Mazut i ugalj se kao energenti skladište. Pomenuo bih postrojenja u Kovačici, kao i najveći vetropark Čibuk koji je planiran za oktobar – izjavio je Aleksandar Antić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter