Izvor:
03.10.2019 u 11:53
0

BIVŠI DIREKTOR TREPČE ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO!“: „Zapostavili smo istoriju, ne smemo učiti o DEFETIZMU!“ (FOTO) (VIDEO)

Gost jutarnjeg programa Happy televizije "Dobro jutro Srbijo!" , bio je Novak Bjelić bivši direktor kombinata „Trepča“. On je u programu predstavio svoju knjigu na kojoj je dugo radio Kazivanja o Trepči,1303 – 2018 godine, ali isto tako i o istoriji kao nauci kojoj nije dovoljno posvećivala pažnja.

– Ja se nadam da će kad knjiga izađe na svetlo dana i kada ljudi to pogledaju situacija oko Kosova rešiti.. Postoji veliki propust istoričara kada je ono u pitanju. 1850 do 62 godine za vreme kneza Vladislava. Istoriju poznajem vrlo dobro, a da to nije tako, ne bih napisao kvalitetnu knjigu. Rednovno sam završio sve škole, doktorkska teza mi je prihvaćena i smatram da sam pismen. Prijatelji su me na neki način podstakli da izdam ovaj naslov. – istakao je Bjelić.

Šta se to krije među koricama ove knjige, Novak Bjelić je iscrpnim odgovorima opisao temu svojih spisa.

– Knjiga razotkriva temelje srpske državnosti u doba Nemanjića. U to doba više od 5000 kg srebra je izvozila Srbija, što je jedna petina ukupne proizvodnje, u tadašnje vreme. Ova knjiga potencira to da bez zemlje i teritorije nema nacije niti naroda. Ako se narodu ukaže sloboda, što država obezbeđuje, rađaće se sve više. Čist primer su romi i jevreji. Glavni je problem, ponovo ću napomenuti, to što mi ne poznajemu istoriju, zapostavili smo je. Vrlo je opasno kada sociolog koji uči mlade generacije širi defetizam, tačnije prihvatanja poraza bez borbe. Kada nešto žlimo, moramo se za to i boriti. – dodao je bivši direktor Trepče.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter