Izvor:
11.11.2019 u 07:05
0

DR JELICA BJEKIĆ MACUT ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO!“: Svaki pacijent mora dobro da se ISPITA! (FOTO)

Dr Jelica Bjekić Macut, endokrinolog, bila je gost jutarnjeg programa „Dobro jutro Srbijo!“ i govorila je o izazovnoj temi. Mladi parovi ne mogu da zasnuju porodicu.

– Jedan od najbitnijih razloga zašto mladi ne mogu da postanu roditelji je endokrinološki uslov. Jako malo ljudi shvata da u stvari moraju, pogotovo žene, prvo krenuti od endokrinologa. Trebalo bi da se vidi da li je njen hormonski status u redu i da li tu nema nikakvog problema da bi ona mogla da ostane u drugom stanju. Kasnije se, naravno, ide paralelno kod ginekologa, ali hormoni i lečenja ovih bolesti je zaista pre svega u domenu endokrinologa. – navela je dr Jelica Bjekić Macut.

Ona je napomenula da su jako bitni dolasci kod endokrinologa i da uvek prvo treba početi od njih, kada su u pitanju pregledi.

– Za sve se traži razlog u hormonima. Mnogi lekari, koji se ne bave endokrinologijom, kada im dođe pacijent, naročito žena koja ima neke probleme, oni kažu: "Ma to je sve od hormona". Međutim, ja moram reći da je endokrinologija zaista nauka koja se bavi hormonima i ne treba tek tako reći: "To je sve od hormona". Zaista neke žene mogu da imaju problem sa hormonima koje treba lečiti. Simptomi su brojni i različiti. Žene bi trebalo da dolaze češće kod endokrinologa. Koja god ima problem, trebalo bi da krene od endokrinologa, da mi utvrdimo da li je zdrava da ostane u drugom stanju. – rekla je Jelica.

Takođe je dodala da je potrebno da se svaki pacijent ispita, kao i to da postoje različiti razlozi zašto nekim ženama treba vantelesna oplodnja.

– Moraju pacijenti da se ispitaju. Kada su zdravi, nauka nekad i ne može da objasni neke zašto žene ne mogu da ostanu u drugom stanju. Sterilitet ne može biti nasledan. Pilule za "dan posle" ne naprave ništa loše i ne mogu biti uzrok steriliteta, ali ne treba ni preterivati sa tim tabletama. – zaključuje dr Jelica Bjekić Macut za Happy televiziju.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter