ŽIVADIN JOVANOVIĆ U JUTARNJEM PROGRAMU "DOBRO JUTRO SRBIJO": Dovoljno je da postoji saglasnost da se pitanje KiM vrati u Savet bezbednosti, bez toga Evropa neće imati stabilnost!

 

 

U jutarnjem  programu Happy televizije “Dobro jutro Srbijo” gost je bio Živadin Jovanović.

 

Intenziviraju se pregovori oko KiM, planiraju se pregovarači, da li postoji neka šema za pregovore?

- Mislim da je važno da se mirno pregovara i nije bitna brzina. Ne treba se bojati pregovora, ali ne treba pregovarati zbog straha. Milsim da je veoma važno u rešavanje problema oko KiM da se uključe sve članice Saveza bezbednosti. Mir je 1999. godine pre svega postignut naporima SAD i Rusije. U te napore su bili uključeni lideri zemalja. Mi vidimo da u Briselu ti vodeći činioci nude trgovinu. Mi vama članstvo, vi nama odricanje od Kosova i Metohije. Srbija nije u situaciji da trguje – rekao je Živadin Jovanović.

 

Ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi.

- Zapadu, Briselu i drugima uopšte nije teško da nađu za Srbiju neku “šarenu lažu” i da nam kažu da se držimo toga. Za taktiku SAD znamo, puštaju stvari Evropi jer imaju nešto drugo čime se bave, nekom krizom. Međutim oni upravljaju krizom. Potpali se vatra i onda se SAD pojavljuje u uozi vatrogasaca. Teško je zamislivo i održivo rešenje bez sadgalasnosti kljućnih faktora SAD i Rusije. U kontaktima između Srbije, Rusije, SAD i Kine mora da dođe do ideje da se stvar po pitanju KiM vrati u Savet bezbednosti gde je teren principa. Moguće je to – rekao je Jovanović i dodao.

- Predstavnici briselske elite traže dežurne krivce na ovoj ili onoj strani, a sve što oni rade je prožeto visokim kriminalom, ali ono što oni rade dižu na najviši nivo. Nestabilnost na Kosovu i Metohiji karakterišu kao svoj napredak. Zato mislim da na nivou na kome je sada tretirano KiM nema rešenja. EULEKS funkcioniše po principu trgovine dok je pitanje KiM u UN pitanje principa. Dačić je danas ili sutra u Moskvi i logično je da sa Lavrovim razgovara o Kosovu i da se povede pitanje uloge Rusije i SAD u rešavanju tog problema. Kosovo je pitanje principa međunarodnih odnosa – rekao je Živadin Jovanović.

 

 

Ramuš je rekao da mi nemao problem sa njima ako se dogovorimo sa SAD

- Imam svoje okoštale stavove i ne mogu da se družim sa svakim. Ramuš Haradinaj nema svoju spoljnu politiku i nisu država da bi je imali. Oni svoje stavove, ambicije, polazne osnove i zahteve slobodno iznose, a mi se bojimo slobodo da ih iznesemo – rekao je Jovanović.

 

Mnogi su nas upozoravali da Albanci govore šta hoće, stvara se jedan pritisak.

- Mi moramo da tražimo više nego što je realno. Ako vi nedefinišete vašu poziciju, vi ne dajete sliku da ste ozbiljni. Moj je utisak da smo mi u strahu da saopštimo šta je naša polazna pozicija i da nam se ne desi opet neka “Oluja”. Mi sada iz Brisela poručujemo da nam ona zaista preti, a taoci su ljudi koji žive na KiM. Iz straha ne može ništa da izađe dobro za Srbiju. Rezoluciju 1244 se bojimo da pomenemo kao i Ustav. Ne može da se pregovara iz straha. Moramo imati aktivnu diplomatiju i potreban nam je kontakt sa vrhom Saveta bezbednosti, Rusijom, Kinom i SAD. Podići problem Kosova na najviši nivo. Ovde se radi o strategiji. Dovoljno je da postoji saglasnost da se pitanje Kosova vrati u Savet bezbednosti i bez toga Evropa neće imati stabilnost - rekao je Živadin Jovanović.

 

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs.

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost