Izvor:
27.06.2018 u 12:21
0

ŽIVADIN JOVANOVIĆ U JUTARNJEM PROGRAMU „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Dovoljno je da postoji saglasnost da se pitanje KiM vrati u Savet bezbednosti, bez toga Evropa neće imati stabilnost!

U jutarnjem programu Happy televizije “Dobro jutro Srbijo” gost je bio Živadin Jovanović.

Intenziviraju se pregovori oko KiM, planiraju se pregovarači, da li postoji neka šema za pregovore?

Mislim da je važno da se mirno pregovara i nije bitna brzina. Ne treba se bojati pregovora, ali ne treba pregovarati zbog straha. Milsim da je veoma važno u rešavanje problema oko KiM da se uključe sve članice Saveza bezbednosti. Mir je 1999. godine pre svega postignut naporima SAD i Rusije. U te napore su bili uključeni lideri zemalja. Mi vidimo da u Briselu ti vodeći činioci nude trgovinu. Mi vama članstvo, vi nama odricanje od Kosova i Metohije. Srbija nije u situaciji da trguje – rekao je Živadin Jovanović.

Ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi.

Zapadu, Briselu i drugima uopšte nije teško da nađu za Srbiju neku “šarenu lažu” i da nam kažu da se držimo toga. Za taktiku SAD znamo, puštaju stvari Evropi jer imaju nešto drugo čime se bave, nekom krizom. Međutim oni upravljaju krizom. Potpali se vatra i onda se SAD pojavljuje u uozi vatrogasaca. Teško je zamislivo i održivo rešenje bez sadgalasnosti kljućnih faktora SAD i Rusije. U kontaktima između Srbije, Rusije, SAD i Kine mora da dođe do ideje da se stvar po pitanju KiM vrati u Savet bezbednosti gde je teren principa. Moguće je to – rekao je Jovanović i dodao.

Predstavnici briselske elite traže dežurne krivce na ovoj ili onoj strani, a sve što oni rade je prožeto visokim kriminalom, ali ono što oni rade dižu na najviši nivo. Nestabilnost na Kosovu i Metohiji karakterišu kao svoj napredak. Zato mislim da na nivou na kome je sada tretirano KiM nema rešenja. EULEKS funkcioniše po principu trgovine dok je pitanje KiM u UN pitanje principa. Dačić je danas ili sutra u Moskvi i logično je da sa Lavrovim razgovara o Kosovu i da se povede pitanje uloge Rusije i SAD u rešavanju tog problema. Kosovo je pitanje principa međunarodnih odnosa – rekao je Živadin Jovanović.

Ramuš je rekao da mi nemao problem sa njima ako se dogovorimo sa SAD

Imam svoje okoštale stavove i ne mogu da se družim sa svakim. Ramuš Haradinaj nema svoju spoljnu politiku i nisu država da bi je imali. Oni svoje stavove, ambicije, polazne osnove i zahteve slobodno iznose, a mi se bojimo slobodo da ih iznesemo – rekao je Jovanović.

Mnogi su nas upozoravali da Albanci govore šta hoće, stvara se jedan pritisak.

Mi moramo da tražimo više nego što je realno. Ako vi nedefinišete vašu poziciju, vi ne dajete sliku da ste ozbiljni. Moj je utisak da smo mi u strahu da saopštimo šta je naša polazna pozicija i da nam se ne desi opet neka “Oluja”. Mi sada iz Brisela poručujemo da nam ona zaista preti, a taoci su ljudi koji žive na KiM. Iz straha ne može ništa da izađe dobro za Srbiju. Rezoluciju 1244 se bojimo da pomenemo kao i Ustav. Ne može da se pregovara iz straha. Moramo imati aktivnu diplomatiju i potreban nam je kontakt sa vrhom Saveta bezbednosti, Rusijom, Kinom i SAD. Podići problem Kosova na najviši nivo. Ovde se radi o strategiji. Dovoljno je da postoji saglasnost da se pitanje Kosova vrati u Savet bezbednosti i bez toga Evropa neće imati stabilnost – rekao je Živadin Jovanović.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter