Izvor:
26.10.2018 u 12:00
0

U EMISIJI „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: Sve što treba da znate o uzgoju paunova u Srbiji! (foto)

U emisiji "Prelo u našem sokaku" koja se emituje svake subote i nedelje od 11h govorilo se o jednoj od najlepših ptica na našim prostorima, a to je paun.

U gostima je bio Dragan Lukić, uzgajivač paunova, koji je naše gledaoce upoznao sa ovom božansvenom pticom.

-U Srbiji postoji 4 vrsta paunova iako ih u svetu ima znatno više. Ženka je plodna posle 2 godine, a mužijak mora da ima bar jednu ženku. Paun pripada porodici fazana i ponosno nosi titulu najlepše ptice. Na proleće je paun najlepši, svoju raskošnu lepotu i čari pokazuju mužjaci sa svojim živopisnim bojama i raskošnim repom koji šire u lepezu prilikom udvaranja ženkama. Paunovi su nežni i njihova inkubacija traje 28 dana. Mladunci su izuzetno osetljivi. Ako pokisnu, mogu uginuti. Hladnoća ih takođe može ubiti, a osetljivi su i na bolesti. Takođe, mali prostor je mučenje za pauna, tako da ih nemojte uzimati ako nemate dovoljno mesta da se neometano kreće. Usamljen paun je veoma nesrećan. Najviše vole da žive u grupi, a za početak je minimalno uzeti jedan par. Idealan uzrast je oko godinu dana, jer su dovoljno mladi, ali su opet prerasli period kada su suviše osetljivirekao je gost emisije "Prelo u našem sokaku".

Lukić je imao i savet za sve ljudi koji žele da svoje dvoriše obogate ovom prelepom pticom.

– Paun je postao totalni hit, mnoge naše poznete ličnosti iz sveta estrade, politike, sporta su želeli da upravo njihovo dvorište ukrasi jedan paun. Moram da naglasim da paun nije jestiv – objasnio je gospodin Lukić.

Happytv.rs
Foto: YouTube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter