Izvor:
26.10.2018 u 11:53
0

GRNČARSTVO: Zaboravljeni zanat izrade glinenih predmeta!(FOTO)

Danas smo u emisiji "Prelo u našem sokaku", govorili o jednom od najstarijih zanata, kojima se čovek bavi još od davnina, i vrlo je zastupljen u Vranju – grnčarstvu.

Grnčarija su proizvodi posude od pečene gline. Osnovni postupak je da se izabere odgovarajuća vrsta zemlje koja se potom pomeša sa vodom i dobro premesi. Dobija se testasta masa koja se potom oblikuje u različite oblike.

– Zemljane posude se peku na posebnoj temperaturi, ne moraju da budu sve glazirane, sve se ti ručno radi, i jelo spramljeno na toj posudi, ukusno je na poseban način. Sve je vrlo čisto. Mogu biti bez ukrasa ili sa ukrasima – istakao je naš gost.

Happytv.rs
Foto: Wikipedia/Happy

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter