Izvor:
26.10.2018 u 11:49
0

U EMISIJI „PRELO U NAŠEM SOKAKU“ PITAMO: Da li ste spremni da markirane odevne komade zamenite autentičnim, dobijenim tehnikom PUSTOVANJA? (FOTO)

Pustovanje-vune (presovanje vune) je tradicionalna etno tehnika za izradu materijala od vune i kao stari zanat je zapravo najstariji poznat zanat za upredanje vlakana, stariji i od tkanja.

U emisiji "Prelo u našem sokaku" gostovale su Jasminka Popović i Ljubica Babić, koje su rekle nešto više o ovom starom zanatu:

– Pustovanje ili filcovanje je skoro zaboravljena tradicionalna veština koja se prenosi generacijama. Tom tehnikom se mogu izrađivati razni odevni i ukrasni predmeti. Potiče iz Azije od nomadskih naroda koji su gajili ovce, a bila je poznata od davnina i u Evropi rekla je Jasmina, ali i dodala da je vuna materijal kome se svi rado vraćaju:

– Vunica je privatno vlakno, koje je jedno vreme bilo zapostavljeno iz razloga što je "zastarelo". Međutim, u poslednje se svi vraćaju prirodnim materijalima. Dobro je poznato da je vuna odličan termoizolator, kao i da odlično stimuiše cirkulaciju, zbog toga su je sari ljudi nosili tik uz kožu – objasnila je gošća emisije.

Njena koleginica dodala je šta se sve može napraviti korištenjem pustovanjem, a jedan detalj posebno je privukao pažnju:

– Zahvaljujući ovoj staroj tehnici mogu se napraviti razni odevni i ukrasni predmeti, torbe, šalovi, šeširi, nakit… Posebna draž ovih proizvoda je što su autentični, što bi se reklo, pravi srpski proizvod. Posebno interesantno, i ljudima neverovatno, je da se pustovanje mogu napraviti čizme. Da, dobro ste čuli, čizme od vune – rekla je gospođa Bojić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter