PRAVA ZAPOSLENIH U SRBIJI: Ko je više oštećen, radnik ili poslodavac?

 

Koja su prava radnika, danas u emisiji "Posle ručka" razgovarali su: predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubiša Orbović, pravnik Melanija Petrač, zaposleni Ivica Kosić, psiholog Ljiljana Avramović, direktor zavoda za statisktiku Miladin Kovačević. 

Direktor zavoda za statistiku branio je stranu poslodava smatrajući da su im nametnute velike obaveze od strane države; 

- Bilo da su u pitanju doprinosi ili minimalci za radnike, poslodavnica je nametnuto mnogo obaveza od strane države, čak i MMF to konstatuje, To je tekući život, sada imate, pa nemate... Drtžava bi trebala da obezbedi socijalni program i poslodavcima - rekao je Kovačević. 

Ljiljana Avramović osvrnula se na prethodni poredak i uporedala ga sa novonastalom situacijom: 

- Dugo smo živele u doma komunizma, gde smo bili mnogo zaštićeni i obezbeđeni sa sivih strana. Tada ste mogli znatno manje da radite nego danas, a da imade dobra primanj, a danas za mnogo manja morate natprosečno da radite - objasnila je psihologica, koja je potom objasnila utica u ulogu novca u današnjem društvu. 

- Živimo u društvu u kom, ukoliko nemate novca, svi će vas obdaciti.  Vrlo često se dogodi da osoba padne u depresiju. Prilagođavanje je okosnica mnogih bolesti, najčešće nastupa depresija  - rekla je gospođa Avramović. 

 

 

Vrlo često prava radnika u Srbiji usporena su mnogim pravnim procedurama, za koje predsednik Saveza samostalnih sindikata tvrdi: 

- Mnogo tih slučaja se godinama provlači po fijaka, i gotovo zaboravlja. Saučeni smo sa situacijom da današnji penzioneri imaju primanja od 16.000 dinara, a kada žele da se žale, većinom njihovi slučajevi budu zataškani - rekao je gospodin Obrović. 

Happytv.rs
Foto: Arhiva 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Provodadžija
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Novajlije reality
13:55  Vesti
14:10  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:00  Provodadžija
22:00  Sudbine
23:00  Novajlije reality