Izvor:
03.10.2018 u 14:47
0

DANAS U EMISIJI „POSLE RUČKA“ ISTRAŽUJEMO ŠTA JE VERA, A ŠTA PRAZNOVERJE: Mi ne možemo da vidimo Boga očima, ali možemo verom, to u šta mi verujemo ili ne verujemo definiše nas kao čoveka!

Sujeverje ili praznoverje po definiciji predstavlja kvazireligijska i nerazumna verovanja da su zbivanja u budućnosti uzrokovana određenim magijskim radnjama, bez logičnog uzročno-posledičnog odnosa između činjenja tih radnji i događaja u budućnosti. Najjednostavnije rečeno sujeverje ima značenje praznoverja. Reč je o verovanju u natprirodne sile, u zle duhove, sudbinu, odnosno da postoji tačno određeno vreme kada nešto u koje se nešto sme, a nešto ne sme da se radi. Svaki narod ili etnička zajednica u svom folkloru imaju određene vrste sujeverja i praznoverja, ali su neka od njih preoblikovana u obeležja savremene pop kulture.

Naši današnji gost bili su izuzetno podeljeni, kada je ova tema u pitanju.

Ateistkinja Isidora Dimić, je na vrlo interesantan način uporedila Bibliju sa najpoznatijim mitovima sveta:

– Pročitala sam Bibliju više puta iz akademske radoznalosti, čitala sam grčku i egipatsku mitologiju i kada sam na kraju sve složila u glavi, shvatila sam da su sve to neke mudrosti prema kojima treba da živimo danas, a to u današnje vreme nije moguće, da mi živimo prema bibliji. To su po mom mišljenju neki ljudi koji su napisali priču upravo o ljudima.

A zatim se nadovezala na temu proricanja: Ljudima se govore neka opšta mesta ili stvari kada im se recimo gleda u dlan.

S druge strane Dušan veličković, astrolog, smatra da je vera je čulo:

– Mi ne možemo da vidimo Boga očima, ali možemo verom, to u šta mi verujemo ili ne verujemo definiše nas kao čoveka. Drugi naziv za strah je Sotona, to je odsustvo ljubavi i dobrote, i ti strahovi se transformišu u verovanje, a to verovanje je briga. Strada samo onaj čovek koji veruje da strada. Ne može čovek koji razmišlja podlo, da očekuje da će se anđeli obasipati oko njega. Mi sve privlačimo našim srcem – istakao je astrolog.

Ostali gosti složili su se da je verovanje ispred mišljena. Kada nešto radimo, kada imamo dobru energiju oko sebe to ključno, dok je magija religija palih anđela i palih ljudi, Sotone i njegovih sledbenika, ističući da Bog svakome pruža šansu.

Proročica Vesna Radomirović, smatra da pravimo zabludu kada poistovećujemo Boga sa Biblijom:

– Bog je postojao i mnogo pre Biblije, te ne možemo reći da je Biblija dala zakone, ona postoji tek 2000 god.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Facebook/IsidoraDimic, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter