Izvor:
29.11.2018 u 14:38
0

DA LI JE POSTO POSTAO POMODARSTVO? Evo zašto smo umesto odricanja pribegli LUKSUZU! (VIDEO)

Danas je prvi dan vеlikog Bоžićnog pоsta koji traje od 28. novembra do 7. januara. Post traje 40 dana i svi vernici ovaj post koriste za pročišćenje i tela i duše.

U emisiji "Posle ručka" sveti oci i iguman Srpske pravoslavne crkve, poznati nutricionista danas su odgovarali na pitanja: Da li je post u Srbiji postao pomodarstvo?Kako se pravilno posti I šta znači biti pravi vernik?

Iguman Stefan rastumačio je simboliku posta, a kako tvrdi, post je samo deo puta do pokajanja i oslobađanja od greha:

– Ne možemo reći da se uz pomoć posta možemo odreći greha. Post je samo pomoćni put do pokajanja, prvo pomoćnji put do svete ispovesti, kojom se opraštaju gresi. Uslov svakog prekršaja je greh. Greh dolazi iz uma, a nakon toga prolazi do srca. Suština posta je da promeniti sebe na bolje – rekao je.

Otac Gligorije prokomentarisao je sve češću situaciju da ljudi poste da bi sebe pokazali što boljima u društvu

– Mislim da smo svi na istom izazovu, da ne budemo licemeri. Post se zasita dotiče svakog dela nas. Mi smo ti koji ćemo otvoriti sebe ili nećemo. Nikako ne smemo zanemariti dimenziju hrane. Čovek živi kroz to čime se hrani. Od te formule ishrane zavisi da li idemo ka spasenju. Isus je sam rekao nemojte da delujete izmučeno ako postite, džabe to radite ako vam duh negde luta. Rekao je da budem vedroh duga iako postimo – rekao je otac i dodao:

– Da biste postili pravilno nije dovoljna samo duhovna stabilnost, već i mentalna. Ne treba mučiti bolestan organizam, u tom slučaju crkva daje blaoslov, trudnicama takođe. Vrlo bitan momenat u postu je ljubav! Ljubav prema veri, pa i ljubav prema komšiji, ljubav prema svem. Molitva i post su kao dve sestre, ne mogu jedna bez druge. Ciceron je rekao: "Više je hrana ubila ljudi, neho rat!" – istakao je otac.

Nutricionista gospodim Nenadić istakao je svoje viđenje posta u savremenom društvu:

– Kada govorimo o postu, ne možemo da ga odvojimo od njegove duhovne vrednosti. Duh je varnica koja daje telu život. Ako govorimo o hrani koja bi trebalo da se koristi u jednom postu, to je priča koja nema kraja. Hrana koja se danas koristi za post, nije posna. Ono što o piše na deklaracijama, a to je u stvari čista hemija – istakao je Nenadović i dodao:

Pomodarstvo je svuda, svi se okreću prema virtuelnom svetu koji nije realan. Mediji nas prisiljavaju da zavirimo u svet koji nije realan. Današnja hrana za posto je toliko skupa, da to ne može da se izdrži. Umesto odricanja, i nešto što bi trebalo da nas smiruje, pobegli smo u luksuz. Nije moguće nauditi telu ukoliko se odvikavate od hrane u nekom razumnom periodu. Opet, danas je odricanje od hrane hvalisanje u društvu. Međutim, najbitnije je ogledalo, kada na drugoj stani ugledamo odras sebe. Šta tada vidim?

Nemanja Pavlović bavi se proizvodnjom posne hrane:

– Našu hranu kupuju uglavnom vernici Srpske pravoslavne crkve. Mi se ne bavimo industrijskom proizvodnjom, te tako nismo u trci sa vremenom. Težimo kvalitetu, ne i kvatitetu. Želimo da naši kupci budu zadovoljni i da to bude čista posna hrana, ne ona koja se danas plasira u supermarketima. Često me pitaji da li je hrana lek, nije. Ne želim da lažem ljude, Hrana je hrana, lek je lek.

Emisiju u celosti možete pogledati u videu ispod:

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter