Izvor:
08.12.2018 u 13:34
0

KAKO PRONAĆI UKRADENE BEBE U EMISIJI „POSLE RUČKA“:U ponedeljak stupam sama u štrajk dok ne saznam ko mi je ukrao bebu! (VIDEO)

U najgledanijoj popodnevnoj emisiji „Posle ručka“ voditeljka Jovana Jakić-Grgurević razgovarala je sa gostima o slučaju ukradenih beba, takozvana bebi afera.

Menjale su se vlasti, komunisti, socijalisti, demokrate, sve do ovih današnjih, ali niko nikada nije odgovarao za ovaj zločin!

Slučajevi nestajanja novorođenčadi u srpskim bolnicama prijavljivani su decenijama. Na hiljade roditelja svedočilo je da su im lekari govorili kako je njihova beba naprasno umrla neposredno ili dan-dva nakon rođenja. Roditeljima najčešće nije bilo dozvoljeno ni da vide telo, a samo retkima je predato, pa i u tim slučajevima roditelji ozbiljno sumnjaju da je reč o njihovom novorođenčetu.

Ono što su roditelji saznali iz bolničkih dokumentacija je da su svi primeri slični: nisu upisivani tačni datumi rođenja i težina deteta, kao ni datum smrti. Mnoga deca su dobila jedinstvene matične brojeve kao da su živa. Nikada nisu proglašena mrtvima, nad njima nije rađena obdukcija, a gradske službe groblja potvrđivale su da tražene bebe nisu stigle na sahranjivanje.

Gosti u studiju bili su: Jovan Živanović, Vukosava Živanović, Ana Pejić i Milena Janković.

Gde ste se porodili i zašto carskim rezom, ukoliko je sve bilo u redu?

– Prvo dete sam rodila sa 17 godina.Strepelela sam da bude sve u redu kada je došlo vreme za drugu bebu.Stalno sam išla kod lekara i to je moja greška.Bolje da sam ostala kod kuće i čekala redovan porođaj.Došla sam u Sremsku Mitrovicu iz straha, jer me je doktor iz Rume tamo poslao.Falilo je 3 dana da uđem u deveti mesec.Rekli su mi da ostanem da ležim u bolnici i odmah su me odveli u sobi za porođaj.Kada je doktor došao u vizitu pitala sam ga zašto nisam u sobi kada nemam kontrakcije.Nakon toga me je poslao u sobu, a potom je došla babica da me pregleda i rekla da neću još da se porodim.Moram da napomenem da pre nego što sam otišla u sobu, došla je nepoznata zena, a ja sam pomislila otkud ona da me pregleda u 13 sati.Kada me je pregledala jako me je zabolelo i ona je meni prokinula vodenjak.Osetila sam bol, a ona je to namerno rukom uradila.Odgovorno tvrdim.Vrisnula sam od bola, ujutru su rekli doktoru,a on je prokomentarisao da ne brinem, da nema veze jer je jako malo vode izašlo.Posle vizite mi je rekao da ćemo ipak raditi carski rez, iako mi je rekao da ćemo čekati još sedam dana minimun.Babica mi je šapnula šta ćeš na carskom rezu, a on mi je rekao da mora jer se bebino srce slabo čuje.Ona je meni žena davala neke znake, jer je rekla da je savršeno dobro čula otkucaje srca.Trenutak vađenja deteta iz stomaka i dalje vidim pred očima, jer sam se probudila usred carskog reza i ponovo zaspala.Kada sam se probudila rekao mi je doktor da je devojčica i da će mi je dati u petak na viđenje jer sam jako slaba.U petak ujutru su mi saopštili da je dete umrlo, a umrlo je u četvrtak uveče, navodno.Doktor mi je rekao da je bila previše mekana i to je sve – rekla je Ana Pejić, žena koja će u ponedeljak stupiti u štrajk ispred Vlade Srbije kako bi saznala ko je i zbog čega ukrao njenu bebu.

Svaka prica je licna, svaka majka ima informaciju da je njihovo dete mrtvo.Roditeljima je stalo do istine, a zatim i do pravde.

Vukosava Živanović se kroz suze priseća svog tragičnog slučaja:

– Prvo dete sam rodila u zemunskoj bolnici, a dve godine kasnije se odlučujem za dugo dete koje ću roditi u istoj bolnici.21. jula su me odveli u pretporođajnu salu.U toku večeri sam dobila bolove.Žena pored mene rodila je mrtvu bebu, gledala sam njen porođaj.Svi smo plakali u sobi.Posle 38 godina razmišljam kako je ta žena imala jaku vezu, a kada se ona porodila rekli su da se nikome ne javlja da je rodila mrtvo dete.Ja sam rodila sam sina.Živu i zdravu bebu koja je zaplakala.Prebacili su me u sobu,beba je bila dva sata sa mnom.Sutradan, posle 24h deca su se dobijala na podoj.U jednom momentu dolazi sestra da mi kaže da je mojoj bebi pozlilo.On je ležao bez poklopca u staklenom krevecu, bez infuzije.Odmah sam ga prepoznala, jer je bio najlepša beba.Na svaka dva sata sam ga obilazila.U 8 sati uveče mi nisu dozvolili da ga vidim. Nisu mi rekli šta je sa njim samo da mu je pozlilo.Nisam primetila po njemu da mu je loše.Po bolnici su kružile pričekako je Mihajlovic Bosa, babica, drska,bezosećajna, ali je prema meni bila strašno ljubazna.Došla je kada je muž nazvao bolnicu, a ujutru je došao načelnik i kaže mi da je moja beba sinoć umrla – govori Vukosava, a njen muž dodaje:

– Moja majka dolazi u restoran u kom smo proslavljali rođenje mog drugog deteta i kaže mi da bebi nije dobro.Mi smo odmah prekinuli slavlje i ujutru sam otišao kod načelnika Marjanova.Pokazao mi je papire da je bio živ i zdrav i tek na trećoj strani, rukom je pisano da mu je pozlilo.Već sledeću noć u 22h sati tvrde da je dete umrlo.Navodno je imao probleme sa srcem, a ja kažem da je to njihova greška.Ni pomislio nisam da su se bebe u to vreme krale.Načelnik mi je doveo doktorku koja je prisustvovala samom porođaju i objasnila mi je kako je sve to izgledalo kao i da je kasnije bebi pozlilo.Ja sam tražio da se uradi obdukcija jer sam sumnjao da je proirodno umrlo dete.Verovao sam da je umrlo,a li mi nije bilo jasno kako je moguće da je sve bilo ok i posle par sati loše.Trazio sam da sahranim bebu, načelnik mi je rekao da se to odlaže kao medicinski otpad i da ne mogu da dobijem dete.Navodno je obdukcija urađena posle dva dana i u nalogu piše da mu je plodova voda ušla u pluća, a rečeno je da je umrlo od srca.Tražili smo da to dobijemo napismeno, i dobili smo ali tek posle godinu dana –

Milena Janković, žena koja je po struci advokat, još jedna je od majki koje su neutešne zbog sudbine koja ih je zadesila, a to je nestanak odnosno krađa tek rođene bebe.

Milena ističe da na hiljade roditelja traži decu po celom svetu, te i da su gošće današnje emisije imale istu sudbinu, a to je da se porode u Srbiji.

– Kutija je simol našeg resenja, jer se u kutiji nalaze svi mogući papiri sa podacima naše nestale dece, kao i o doktorima koji su nas porađalii,imena bolnica… Samo treba neko da da nalog da se kutije otvore i da se pročitaju papiri kako bi se deca našla –

Šta radi policija kada se prijavi krađa dece pod pretpostavkom?Kako nadležni organi tada delaju?

– Prema zakonu, svoje sumnje trebalo bi da iznesete Javnom tužilaštvu, zajedno sa svim dokumentima za koje verujete da bi mogli da vam posluže kao dokaz. Ukoliko Tužilaštvo utvrdi da postoji osnovana sumnja, u slučaj se uključuje i policija.Međutim.. Najveći problem postoji upravo u Javnom tužilaštvu. Od 2000. do danas podneto je više od 2.500 prijava, ali se nijedna ne procesuira jer policija, kao izvršni organ, može da deluje tek na osnovu naloga Tužilaštva.Jedan od ključnih dokaza je MB3 obrazac koji služi za upis JMBG. Pomoću njega sam mogla da saznam da li je moje dete usvojeno ili ukradeno kako sumnjam.Policija i sud prebacuju nadležnosti s jednih na druge… Nebrojeno puta sam išla u policiju. Nisam uspevala ništa zvanično da dobijem.Srećom, svuda ima ljudi, koji žele da pomognu kada država zakoči – govori Milena.

Ana Pejić, majka koja će u ponedeljak stupiti u protest navodi da odlazi isključivo sama kako nikoga ne bi dovela u nezgodnu situaciju:

– Kod mene je nikla ideja zbog situacije među roditeljima, među majkama, jer mi smo kao u areni gde ćemo od muke početi da se ujedamo.Mi ne vidimo da je naš problem pri kraju, a da nikoga ne bih uvlačila u nezgodnu situaciju, idem u protest potpuno sama.Najjača sam kada sam sama, mogu da kažem da znam šta tražim i sigurna sam da ću uspeti.Tražim samo da mi država kaže gde je moje dete, a od mene se traži da ja sprovedem neke istrage.Pa kada bih ja imala moć i špijune, ja bih njega lako našla.Nama su ljudi rekli da mi moramo jedno pet godina da se pojavljujemo na televiziji, pa će se rešiti bebi afera kada možda ostane jedan živ roditelj.Vreme ne radi za nas, vreme očigledno radi protiv nas.Obraćala sam se svima, od patrijarha, do predsednika,a direktoru bolnice sam poslala pismo veoma dugačko, jer on ima moć, ima papire, on zna ko je te noći radio…

Emisiju "Posle ručka" možete pogledati u videu isptod.

Happytv.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter