Izvor:
24.01.2019 u 15:58
0

RODITELJI POVEDITE RAČUNA O SVOJOJ DECI: Stručnjaci u emisiji „Posle ručka“ tvrde: „Moguće je umreti, ako prvi put probate drogu!“

Svakog radnog dana, sem nedelje možete pogledati emisiju "Posle ručka", od 15: 30 na teviziji Hepi.

Pitanja na koja su eminenenti gosti danas odgovarali glase:

Ko može da sačuva decu od dilera droge? Da li je policija jedini borac protiv narkomanije? Da li je Srbija samo zemlja tranzita trgovine s drogom? Ko sve proizvodi i prodaje drogu?

Mnogi tvrde da narkotici nisu najgore droge, dok Lambe Đorđijevski, bivši šef odreda za suzbijanje narkomanije, tvrdi da je alkohol najgora droga:

– Stalno govorim i roditeljima, prva droga je alkohol, pa onda sve ostalo. Mnogi uticajni doktori u svetu tako smatraju. Prvo ide alkohol, pa nekoliko mesta pa kokain. Strani doktori posebno ističu kokain kao štetnu supstancu, naročito zbog štete u porodicama – rekao je Đorđijevski.

Neuropsihijata dr Slobodan Simić tvrdi da postoje mnoge psiho-aktivne supstance od samih narkotika:

– Alkohol nije droga nego psiho-aktivne supstanca. I kafa je psiho aktivna supstanca, ali nisu sve one štetne, bitna je količine. Ako popijete 23 kafe dnevno, završiće u hitnoj. Niko neće umreti ako proba drogu.. Drogu ne treba probati, ali glupo je da kažem da će neko umreti ako proba marihuanu. Niko ne može da zna da li će supstanca određena u toj drogi, kao što je jedna devojka umrla kada je pobala prvi put– objasnio je Simić- zastupao je neuropsihijatar stav da je nemoguće umreti od jedne konzumacije narkotika.

Književnica i voditeljka, Simonida Milojković, smatra da roditelji imaju ključnu ulogu u prevenciji narkomanije:

– Ne slažem se sa doktoro da nije moguće umreti nakon prve konzumacije droge, ekstazi je opasna droga od koje je umrlo mnogo dece. Zabrinjavajući je procenat dece koja je bar jednom probala narkotike. Moram da apelujem na roditelje, sigurno će neko vašoj deci ponudi ti drogu u izlasku, školi… Decu bi trebalo učiti odmalena i raditi na ojačavanju njihovog karaktera – rekla je Milojkovićeva.

Biviši inspektor nadovezao se na prethodnu priču i istakao sledeće:

– Kada uzmem jednom neku dorgu, to je probatorstvo, drugi put već to nije slučaj. Upoređivanje kafe sa drogama ili slatkišima nije adekvatno. Slažem se sa Simonidom, da roditelji moraju da povedu mnogo računa, upute svoju decu u problem koja droga nudi i da jačaju njihov karakter. Takođe, desio se slučaj da je dečko probao marihuana prvi put dobio je halicunacije i skočio sa 11. Sprata. Ispostavilo se da je ta marihuana pomešana sa drugom supstancom, a to se nikada ne zna. Droge mogu vrlo lako da ubijaju od jednog jedinog uzimanja – dodao je Lambe Đorđijevski.

Poznata srpska manekenka, Ivana Stanković, prisetila se svojih početaka:

– Kada sam ušla u svet modelinga, devedesetih, moji su bili apsolutno protiv. Oni su mislili da je maneknsto paravan za narkomaniju, alkoholizam i prostituciju. Ne, apsolutno nije! U inostranstvu, podvlačim, ne postoji ništa ni slično. Kada sam želela da postanem manekenka, agencija me je poslala u inostranstvo, imala sam 16 godina i platila mom ocu smeštaj i kartu. Vratio se nakon samo nekoliko dana, vođen utiskom da je modeling industrija u kojoj sve zanima isključivo novac, a mojoj mami objasnio da sam potpuno bezbedna – istakla je manekenka.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter