Izvor:
29.01.2019 u 16:00
0

SVE JE VIŠE KREDITNO PREVARENOG STANOVNIŠTA: Glavno rešenje leži u deindeksaciji? Odgovor u emisiji „Posle ručka“! (FOTO)

Tema današnje poslepodnevne emisije na televiziji Hepi glasi: Građani Srbije rekordno zaduženi! Kako da se oslobodimo dugova i izbegnemo da nam izvršitelj zakuca na vrata? Da li se u Srbiji i dalje živi ''na rate'' ?

Eminetni gosti razgovarali su na temu koja građane Srbije zanima: advokat CHF Srbije Jelena Pavlović, advokat Ivan Mijatov, Viktorija Šundić, ekonomista Milorad Ilić i Milan Matić.

Gošća današnje emisije advokat ali i predstavnica Udruženje za zaštitu korisnika bankarskih usluga, Jelena Pavlović, otkrila je srš problema sa kreditima u Srbiji:

– 2005. godine je sutuacija bila katastrofalna. Pozicija koristnika kredita i banaka je bila različita. Bankarski sektor je neko kome države veruje, a najgore je kada takav položaj banke počnu da zloupotrebljavaju. Zahvalna sam sitemu EU, koje su skrenule pažnju na kreditni sistem u Srbiji – rekla je predstavnica udruženja.

Žrtva bankarskih prevara, Viktroija Šundić, ne samo što je pred milioskim auditorijumom ispričala svoj slučaj, već je otkrila da je jedva emotivno i psihički istrpela ovaj stresan period:

– Te banke su strane banke, upravljanje je bilo spolja, iz filijala odakle je bila banka. U jednom trenutku, banka je želela da mi uzme kuću, našla sam kupca. Banka nije znala koji mi je dug, Pet puta dnevno su mi govoilli različite sume… različitnog duga. Ispalo je da dugujem 19.000, a trebalo je mnogo manje. Na kraju sam ostala živa, na kraju sa teškim psihofizičkim posledicama – rekla je žrtva kredita, a Pavlovićeva je dodala:

– Ova država i sudstvo da banke krše sve uslove. Banke svakodnevno uništavaju psihofizički gražane ove zemlje. To je jedno psihofizičko maltretiranje. Sudstvo mora da ovaj trend ozbiljno shvate, mi idemo nekim sitnim koracima. Ono što je najgore, sudovi ne staju na stranu građabna. Što je Imamo jako lošu reakciju naročito Apelacionoh suda. Hipoteka je akcesorno pravi, vezana je za ugovor. Ako ne valja hipoteka, be valja ni ugovor. Sudovim moraju sprečiti banke u prodajama. Znaju to i banke, samo ignorišu – objasnila je Pavlovićeva.

Advokat Milorad Ilić dao je svoju stranu viđenja ovog problema, ali i dao primer kako ga rešiti:

– Bankari ne daju zajmove, oni daju pozajmice samo drugim bankama i državama. Ono što je loše u situaciji Srbije je stvar indeksacije. Banke znaju da nemaju nijedan valutni rizik, ona znala da je svaka kursna razlika njihova zarada… Nije šteta učenjena samo licu koji je podigao kredit, svaki građanin je oštećen, budžet Srbije je oštećen. Ovo nije situacija samo pri uzimanju kredita u švajcarskim francima, već i u eurima. Kada bi se desilo da Srbija zabrani indeksaciju, budžet Srbije bi godišnje imao pola miliona evra u budžetu više. Indekscija nikome ne koristi, čak ni bankarima. Istina je da bi osoba koja je pre 10 godina sada uzela kredit, sada bi mu rata bila neuporedivo manja – objasnio je ekonomsita Ilić.

Predstavnica Udruženja za zaštitu korisnika bankarskih uslug ispričala je svoju priču, koja se podudara sa pričama mnogih koji su prevareni:

– Mlada majka, tek sam dobila dete, logičan sled je bila kupovina stana. Mi smo imali četvoro oči otovrenih za nalaženje stana, jer smo bili svesni prevara i mislili smo da nam je to najveći problem. Kad smo našli stan, nismo znali da u bankama "đavo čuči". Imali smo 30 pitanja bankama , samo na 2,3 pitanja su mi dali odgovor. Oni su znali samo kamatu i kolika je rata. Otišla sam kod referenta koji je znao da mi odgovori na sva moja pitanja, Pireus banka je u pitanju. Jedini je znao ogovor na sva moja pitanja, ali su i tog mog referenta su prevarili. Poenta je da oni koji su sedeli na šalterima nisu znali ništa, ali je znao mendžement banaka. Nisam mogla da znam da će mi se dug povećati. Kada sam rekla da želim da pređem u eure, uslovi mi se nisu svideli… 4 i po posto da platim, a prelazim na veći iznos? – objasnila je Pavlovićeva, koja se trenutno u psotupku suđenja sa spomenutom bankama, koja se složila sa mišljenjem o prekoj potrebi deideksacije.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter