Izvor:
11.02.2019 u 17:08
0

U EMISIJI POSLE RUČKA DOŠLI SMO DO ZAKLJUČKA KAKO ODRŽATI IDEALNU TEŽINU: „Usaglasite potrebe organizma sa onim što hoćete da jedete!“

Danas smo se u emisiji „Posle ručka“ bavili temom koja je uvek aktuelna. Vrlo često svi mi mučimo muku sa kojim kilogramom više ili manje koji nam smetaju ali danas danas smo razgovarali o krajnostima u kilaži.

Zašto je nametnut trend da je greh imati koje kilo više? Da li je debelim ljudima otežan put ka uspehu, ljubavi, sreći? Zbog čega su i u Srbiji gojazni ljudi diskriminisani?

Na ovu temu razgovarali smo sa našim gostima: Tanja Božić, psihoterapeut, Olja Karleuša, pevačica, Dr Predrag Nenadić, nutricionista, Jelena Milutinović, osnivač NLO “Dela” i Jovana Šivčić, realizatorka projekta “Moje ogledalo”

Na samom početku Olja je dala svoj stav o današnjem vremenu I trendu koji nam se nameće u društvu:

– Ja se vodim definicijom da živimo u vreme terora mršavosti. Ja nisam zadovoljna sa kilogramima, ja sam hedonista. To je moj minus, moja slaba tačka. Ja sam ona osoba koja drži dijetu pet dana a onda šesti i sedmi sve nadoknadi. Ja bih sada skinula šesnaest, sedamnaest kilograma ali ja kad skinem sedam, meni je dobro. Moje zdravlje može da bude ugroženo zarad mog hedonizma.– uz to, priznaje da joj muž prebaci da zbog kilaže može „navući“ neku bolest.

– Ja sam stabilna i samokritična ali ovo nije dobro zbog mene i želim isključivo zbog toga sebe da menjam. Ja treba da smršam zbog sebe i svog zdravlja, ne zbog tiraža i popularnosti. Mentalno sam jača od 90% od vitkih žena. Ja samo potenciram da je lepše videti nekoga ko je mršaviji, vitkiji. Takođe, ne znam ni jednu ženu koja je deblj petnaest, dvadeset kilograma a da nije lepa– rekla je Olja na šta se naš psihoterapeut nadovezao:

– Po naučnom istraživanju malo punije žene imaju uspeha u emotivnim vezama. U Srbiji je još uvek buckasta tretirana kao da je felerična pa muškarci često prilaze njima jer veruju da će one biti nežnije i privrženije, da će više brinuti o njima zbog toga. Velika težina je socijalno neprihvaćena- dodajući da je sve pitanje samopuzdanja kao i da je kontrola ključ za održavanje telesne težine. Takođe navodi da su različiti uzročnici zbog kojih se neko goji ili mršavi, gde isto postoje psihička oboljenja kao što su bulimija i anoreksija i da to mogu biti razvodi, smrti a nekad se jednostavno zainatimo da hoćemo da budemo takvi kakvi smo.

Psihoterapeut Božić je takođe dodala:

– Svako može da bude mršav ko ima veću potršnju. Mi ako pojedemo manje nego što potrošimo u toku dana, svi ćemo biti ok.

Jelena, osnivač NVO „Dela“ kaže da se njena organizacija zalaže za stav da lepota nije konfekcijski broj i da to žele da dokažu. To ne umanjuje šanse da budemo u emotivnoj vezi. Naš projekat podržava da žene misle na svoje zdravlje ali moraju da imaju izbor i da ne postoji diskriminacija zbog kilaže. Mi žene dozviljavamo da trend diktira nama. Mi se borimo same protiv sebe.- dodajući da su u našem društvu mnogo manje diskriminisani muškarci koji su gojazni te se oni bore da to isprave.

Jovana Šivčić navodi da je njen najveći kritičar njena mama i da je, na neki način, to dobro jer je opominje da ne jede mnogo i veruje da, da nema nje, ne zna ni sama koliko bi se ugojila jer ne može da se kontroliše kada su slatkiši u pitanju. Ali smatra da sve žene treba da imaju izbor da obuku šta žele te da je ženama koje na primer treba da se udaju, izbor za venčanicu smanjen na minimum, zato je pokrenula projekat „Moje ogledalo“.

U emisiji smo prikazali i modele koji imaju višak kilograma ali da se vidi da one uživaju u svojim kilogramima i da im dobro stoji na šta su se gošće složile da smo u velikom problemu. Šivčićka je prokomentarisala:

– Mi nemamo ovakav izbor odeće.

Komentari našeg doktora, nutricioniste Nenadića su bili od velike pomoći.

– Estetski status nije presudan. Ja lično sam preferirao žene sa oblinama ali kada govorimo o problemu, baziram se na zdravlje. Bolest ne nastaje danas i odmah, nastaje kada ste se opustili- meni je divno imam ovu kilažu i ne smeta mi. Hteo bih da opomenem- ko ima suvišnu kilažu, smatra da je zdrav. Međutim, gojaznost daje nestabilnu perspektivu. Naš organizam vodi naše telo mimo naše volje inače bi se gojili ili mršali kad se nama hoće. Telo pamti. Mi kažemo često da je telo kao kompijuter, zapamti vašu kilažu i svim kapacitetima se bori da ostanete na toj kilaži. Čovek može da jede koliko voli, da uživa u hrani a da ne bude gojazan. Sa četrdeset godina se neznatno smanji metabolizam tek posle šezdesete možemo da pričamo na tu temu. Uzroci gojaznosti su mnogi a izlaz samo jedan- probušiti kašiku. Usaglasite potrebe organizma sa onim što hoćete da jedete. A jedete sve.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter