Izvor:
24.02.2019 u 18:33
0

U EMISIJI „POSLE RUČKA“ ODGOVORILI SMO NA PITANJE „Da li se u Srbiji ide na lažna bolovanja?“(VIDEO)

U današnjoj emisiji „Posle ručka“ sa voditeljem Vanjom Bulićem razgovaraćemo kao i uvek na teme koje okupiraju i zabrinjavaju naš narod.

Danas je tema vrlo ozbiljna i bitna: Ko pokriva lažna bolovanja? Koji su uslovi za invalidsku penziju? Zašto svi poslodavci ne veruju lekarima?

A gosti sa kojima ćemo danas razgovarati na ovu temu su: Dr Nada Macura, Ivan Bekjarev, Olga Kićanović i Duško Vuković.

Doktorka Nada Macura je za početak govorila o gripu koji je trenutno tema broj jedan što se tiče zdravstva i zbog čega je oložen pšočetak škloskog polugodišta.

– Ne jenjava epidemija gripa ali je svakako pomoglo smanjenu širenja jer deca ne idu u škole. Definitivno ne jenjava, tu ide uvek u oscilacijima. U pitanju su razređeni virusi kojih ima kada neko kašlje, kija a u toplom ste i zatvorenom prozoru, suv vazduh, pušenje, tako se razređeni virusi šire.Provetravanje prostorija i fizička aktivnost su bitni. Sport je taj koji sve pobeđuje. Virus je svuda, sada i ovde, između nas.- i dodala koliki je faktor stresa u svakom poslu:

– Stres je nešto što utiče na sve. Stres je okidač za sve bolesti. Onaj ko nađe način da “izdriluje” sebe da na jedno uho uđe a na drugo izađe. Ako mislite da vas neko ne povredi i taj mobing, mnogo je teško sve iskontrolisati.

– Ja stanujem kod hotela “Jugoslavije”, pola Beograda dolazi da šeta tu. Ja ne znam dal sam tri puta prošetao tuda mada u zadnje vreme češće jer me tera žena i otvara prozore u kući.– rekao je glumac Ivan Bekjarev, a potom dodao i kakav je položaj glumica u ovom poslu:

– Glumice su u mnogo težem položaju ako žele da ostvare, da imaju porodicu, teško je. Glumci su stalno pod stresom. Novinari su nekad tražili beneficirani radni staž. Oni su povukli priču oko lista za 20 najstresnijih bolesti. Novinari nisu na toj listi. Ali ispostavilo se da su na prvom mestu na toj listi prerane smrtnosti od stresnih poslova rudari, drugi, doktori a treći su glumci. Nemamo nikakvu zaštitu. Snimamo po svakakvom vremenu. Snimali smo na minus ko zna koliko i imali smo samo jednu prostoriju koja je bila tri sa četiri. Nas trideset je sedelo tako. – rekao je Bekjarev.

Olga Kićanović, pravnica sa iskustvom u advokaturi i upravljanju ljudskim resursima dala je neke praktične savete i iznela kakvo je realno stanje i kako se može pomoći građanima po pravu:

– Po zakonu zaštite na radu, zloupotreba bolovanja rezultira otkazom ali sada se stvorila klima da ne sme da se bude bolestan. I doktor snosi disciplinsku meru ako da nekome ko nije bolestan bolovanje. Ali je i na doktorima pritisak. Po zakonu o bezbednosti zdravlja na radu, postoje bolesti koje se lako ustanove ali postoje i teže za dijagnostikovanje i dokazivanje, to su psihičke bolesti nastale od stresa i mobinga na random mestu. A što se tiče stresa i ogovaranja na poslu, među zaposlenima, što je ružna pojava, to može lako da se sredi menadžmentom u kompanijama. Toga na primer nema toliko u drugim zemljama, zabranjeno je.- a potom i rekla kakva je situacija “na terenu” :

– Ako je čovek zaposlen i nema mogućnosti da radi na nekom random mestu, može da dobije da ima umanjenu radnu sposobnost i kada ode kod vlasnika i traži premeštaj, on mu samo da otpremninu i otkaz.

Duško Vuković, predsednik Saveza samostalnih sindikata je rekao da je veliki demotivišući faktor za traženje bolovanja to što se dobija mnogo manji procenat plate:

– Sada poslodavac ima prava da ako ne poveruje radniku, traži dodatni pregled koji otkriva da li je bolestan ili ne. Šezdeset i pet odstoplate se dobija ako je trenutna bolest a ako je profesionalna bolest, dobija se 100 odsto plate. Zvanični podaci govore da je 150 hiljada ljudi na privremenoj sprečenosti za rad preko trideset dana. Na žalost skoro sva akta idu na stranu poslodavca. – rekao je Vuković i dodao:

– Ovog trenutka je spisak profesionalnih bolesti je 56 za sada razvrstanih u nekoliko vrsta. Mi smo u redu zemalja koje imaju manji broj profesionalnih bolesti. Ali će se taj broj uskoro povećati.

Happytv.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter