Izvor:
27.02.2019 u 11:49
0

U EMISIJI „POSLE RUČKA“ PLAČ: Majke kidnapovanih i ubijenih sinova na Kosovu podelile svoje tužne priče! (FOTO,VIDEO)

U emisiji "Posle ručka" gostovale su majke ubijenih momaka koji su poginuli braneći Kosovo.

Dirljivim ispovestima ožalošćeni roditelji ganuli su milionski auditroijum televizije Hepi, nakon čega su se mnogi pitali da li će se ikad saznati sudbina nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosova?

Gosti koji će razgovarati na današnju temu su: Lozanka Kisin (majka Aleksandra, poginulog na Košarama), Svetlana Jasnić Stojković (sestra Radojice Jasnića, poginulog u Bajgori), Dara Trifunović (strina Dragana, ubijenog u kafiću Panda u Peći), Slobodanka Krstić (iz Suve reke, majka dva sina nestalih 24.06.1998.), Maja Raković (Udruženje kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije).

Slobodanka Krstić iz Suve reke majka je dvojice sinoca koji su život izgubili 24.06. 1998. godine.

– Da stvar bude bolnija, porodično smo došli u Srbiju nakon rata u Bosni i Hercegovini, a stariji sin Aleksandar "ukačio" prvo služenje vojnog roka upravo na Kosovu, od 1998. dine starijem sinu Aleksandru se gubi svaki trag. Želieo je da ide, otac mu se strašno protivio, ni meni nije bilo pravo. Da se desilo obrnuto, da je Vladimir stradao, Aleksandar bi izvršio samoubistvo, toliko ga je volio. Vladimir kaže da ne postoj nijedna noć da ne oplače za bratom.

– Muž je znao, svi su znali, ja nisam. Kada mi je muž saopštio, sjetila sam se momka koji se ubio, samo sam izustila: "Bolje nego da je sebi oduzeo život ", onda sam se onesvestila. Muž nakon 9 godina od Acine smrti – objašnjavala je kroz suze majka ubijenog Aleksandra.

Spomen sobu, otvorena u znak sećanja na kidnapovanje i ubijene na Kosovu:

– Spoljan soba je nešto što bi trebalo svi da posete. Porodice koje tamo dolaze, trudim se da im budem velika podrška, priče su jako teške, niko ne može da ostane nem na tako nešto. Njima nedostaju njihovi najmiliji, oni i dalje žive sa njima i kroz njih. – Mada Mislim da bi trebalo da postoji veće interesovanja, moraju da se čuju pojedinačne priče. Javnost mora da zna kako su se osećale te žene, kod kojih je bol ostala i dan danas ista – rekla je ista… – Maja Raković ispred Udruženje kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije, koja je otkrila kakav je trenutka situacija na Kosmetu:

– Za vreme njihovog Bajrama i Ramazana, mi smo ih poštovali , oni nas nisu. Ne mogu ja da se složim da su oni bili dobri, oni su dobri kada su u manjini. Sveer Kosova je opstao, a pitate li se zašto? Imao je lokal patriote, imao je ljude koji su se bavili ljudima u svom mestu. Te godine kada je krenulo previranje, nije se desilo ništa `99, tada se samo desila kulminacija. Nismo mi mrzeli te ljudi, oni su bili izuzetne kolege, ali oni poštovali svoju svadbu, hoću da poštujem i ja svoju. Poštovanje bi trebalo da postoji sa obe strane, ali sever Kosova nikada nije zaborailo ko je. Pećka patrijaršije je zaboravilla- rsitakla je Maja Raković iz Udruženje kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije.

u Peći je trebalo jače držati, Dečani… Smatram da je trebalo bolje da se drži. Dara

Još jedna majka kada je saznala da njenog sina više nema:

– Po snimcima koji postoje na Jutjubu, vidi se da su ih čeklali Albanci na graničnom prelazi. Cele večeri su ih čekali do ujutru, pili su bili su veseli, zabavljali se… Verovatno su očekivali veći broj vojnika, onda su ih pobili, 40 vojnika je bilo. U četvrtak ujutru, 9i 15 je bilo, potpukovnik Dabić je zvonio na interfonu. Kada sam videla njihova iskrivljena lica, odmah sam znala da je nešto sa Vladom, ali nisam mogla da prepozna da je bilo na Košarama. Rečeno mi je da je cela jedinica poginula. Niša otišla je na Kosovo, moj sin nije hteo taj deo da mikaže – rekla gošća emisije "Posle ručka".

– Objavila sam 14 knige, i nakon 20 godina pišem. Moram da kažem da je radio u Smederevskoj Palanci, krenuli su da prave kućiu Jednog dana mi je rekao da ide na godišnji odmor, pa da će da konkuriše za Trepču, jer je planirao da se ženi. Pitala sam ga zašto sada, a on je rekao: "Ti češ da mi valjaš prag", to su reči koje prate jednu ženu godinama. Bio mlađi vodnik, zaista je imao nešto vojničko u sebi. Otišao je, bio je na Bajgori, rekao mi je kada me je zvao: "Niču kao pečurke", valja su gradili podvodne hodnike. Rekao mi je da moram da budem najhrabrija, ja sam bila 8 godina starija, inače, čitava naša porodica bila je mobilisana. Imala sam osećaj da će nešto da se desi. Čovek kada izgubi najdraže, pored svoje dece, ne razmišljaju o materijalno, ali sestra i ja ništa nismo dobili nakon bratovljeve smrti, kao da ne žalimo za njim – rekla je Svetlana Jasnić Stojković, sestra Radojice Jasnića, poginulog u Bajgori.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter