Izvor:
26.04.2019 u 12:23
0

KAKO SAČUVATI ZDRAVLJE U EMISIJI „POSLE RUČKA“: „Vežbanje i ishrana su uslov da čovek ispuni svoju osnovnu funkciju“! (VIDEO)

Nagle promene temperature koje su usledile ovih dana doprinele su brojnim poteškoćama kod ljudi.

Kako sačuvati zdravlje i obezbediti dug život? Koji su to saveti koje možemo da primenimo da bismo poboljšali sveukupno stanje organizma.

Kako živeti kvalitetno, pre svega zdravo kada patite od dijabetisa?

– Petnaest godina imam šećernu bolest, kada sam otkrio počeo sam zdravo da živim. Moji fitnes počeci datiraju sa otkrićem dijabetisa jer sam se tada okrenuo zdravoj ishrani i zdravom životu. Na visinu šećra u krvi ne utiče samo hrana koju konzumiramo. Zavisi da li se radi i o tipu 1 ili 2. Tip 1 pretežno dobijaju mladi ljudi, kao što sam ga i ja dobio sa osamnaest godina. Tip 2 nastaje kao posledica lošeg života, stresa, gojaznosti i zapostavljanja potreba našeg tela. Ako neko u porodici ima nekog sa dijabetisom, mora da se predupredi ova bolest – rekao je fitnes instruktor Dušan Rajić.

Koliko hrana ima veze sa zdravim životom?

– Hrana je krucijalna stvar. Ne treba da se prelazi na neku drugu ishranu ako se pravilno hranite da biste smršali, već se povećava fizička aktivnost. Današnje namirinice nisu vezane za sezone, preko cele godine ih ima. Pitanje je kakav je pun kapacitet namirnica, kalorija, vitamina, minerala. Jedno je na tablici šta piše a druga je realnost i koliko stvarno ima korisnih svojstava i koliko apsorbujemo. Ne govorim samo uopšte o termičkoj obradi već i o namirnici o sirovom stanju. Ona nije ista kada se ubere iz zemlje i kada se vadi iz frižidera – rekao je Predrag Nenadić.

Kako možemo još da poboljšamo zdarvlje?

– Svaki napredak u životu bio fizički, bio u ishrani, bio u odnosima, je van linije komfora što moramo da priznamo. Taj napor mora da se uloži, ne možemo da spavamo i mršavimo, kada mozak ne radi metabolizam spada za određeni broj procenata. Mi smo u potrošačkom svetu vezano za ishranu. Sve nam je na izvolte, vidim koliko smo razmaženi i raslabljeni. Naši preci pre sto godina bili su gladni preko cele godine, imali su duh, srčanost i ljubav za druge ljudi. Mi se sada sekiramo što ćemo se udebljati tokom praznika, ali šta je sa ljudima koji ne mogu da kupe obrok za 1.maj, Uskrs. Porodica se raslabila, ona je držač svega – rekla je dr Ljiljana Bajić Bibić.

Koliko su sunčevi zraci štetni po nas?

– Sunce je izvor života na Zemlji, kao i voda. Melanin u našoj koži stvara elektrone kao i hlorofil kod biljaka. Izlaganjem suncu stvaramo energije, tamnoputim ljudima treba manje hrane jer su stalno izloženi suncu. Kako objašnjavate da malignog melanoma ima najviše po leđima. Leđa se ne sunčaju više od lica. Ima dokaza da je učestalost tumora kože vezana za hemiju. Neki kažu za preparate koje služe za zaštitu sunca jer ima titanijum-oksid koji treba da reflektuje sunčeve zrake. Ja imam prirodno rešenje, zova nanesena na kožu u obliku kreme a može i da se pije sok. Ne može da se živi bez Sunca to je potpuno besmisleno – rekao je dr Branislav Nestorović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter