Izvor:
08.05.2019 u 04:58
0

U EMISIJI „POSLE RUČKA“ SMO OTKRILI: „Cilj Berlina bio je da se pošalje poruka Vašingtonu i Moskvi!“ (VIDEO)

U današnjoj emisiji "Posle ručka" naš voditelj, Vanja Bulić, ugostio je zanimljive goste.
Tema današnje emisije bila je: Da li Merkelova i Makron iskreni kada govore o Kosovu? Ko laže Edi Rama ili Ramuš Haradinaj? Kakva je uloga Amerike u evropskom konceptu rešenja kosovske krize?
Gosti: Stevan Đurović, pukovnik, Predrag Rajić, istoričar, Nenad Đurić, potpredsednik udruženja Srba KiM, Dušan Janjić, analitičar, Dragana Palibrk, advokat.

Dvadeset devetog aprila održan je u Berlinu mini samit Zapadnog Balkana. Tema sastanka, koji su organizovali Emanuel Makron i Angela Merkel, bila je kako rešiti kosovsko pitanje. S tim u vezi, naša centralna tema u emisiji bila je kako je prošao susret sa balkanskim vođama, Makronom i Merkelovom.

Stevan Đurović, pukovnik, u ovoj emisiji izražava zamerku zbog toga što albanski zločinci nisu procesuirani i osuđeni pred našim sudovima. Zbog toga, pravi se velika disproporcija između albanskim i srpskim osuđenicima i stiče se pogrešna slika da su Srbi krivi za sve.

Znajući šta je sve dostavljeno sudskim organima u Srbiji, ko je nama sporio da mi osudimo one za koje smo imali dokaze, a da smo mi mogli u odsustvu da donesemo presude. I sada postoje dokazi, a mi očigledo to ne radimo – ističe Đurović.

Pukovnik, u nastavku razgovora, razotkriva taktiku Albanaca.

Ono što se dešava na KIM su recidivi administracije prethodnih predsednika u Americi, jer svi koji su nam nekada delili demokratiju i koji su nastupali u ime Zapada su tamo.Oni su sve to dobro unovčili i to je potvrda da je rat vođen u ime interesnih grupa. Tačno je da oni čekaju da se prespava ovaj period kako bi nastupile bolje okolnosti, kao bi došlo eventulano do promene vlasti – zaključuje Đurović.

Naš gost, Predrag Rajić, osvrće se na uticaj Amerike na Kosovu i govori o cilju koji je trebao da postigne sastanak u Berlinu.

Mislim da je cilj Berlina bio da se pošalje poruka Vašingtonu i Moskvi. Činjenica jeste da na Kim imate tri faktora: srpski, albanski i faktor Amerike. Prvo, SAD jeste najmoćniji faktor. Druga stvar, na KIM imaju najozbiljniju infrastrukturu. U Bonstilu ima trenutno 88 američkih vojnika. Oni su politički tamo najmoćniji, oni mogu da izvrše uticaj na Albance – naglašava Rajić.

Tokom razgovora Rajić se osvrće i na nove političke momente u Americi ističući da Srbi ni po koju cenu ne mogu biti gubitnici.

Džon Bolton je isticao da je učinjena nepravda Srbima 1999. godine, on je smatrao da je to za interes Amerike loše, morate Srbima dati barem nešto da bi mogli da vam budu partneri, ako ne opet saveznici. 2008. godine oni su rekli da je to rešeno, u poslednjih nekolliko godina pozicija se menja. Albanci su toga svesni i zbog toga žele da prespavaju ove četiri godine – zaključuje Rajić.

O problemima i načinu rada Udruženja Srba sa KIM, govori nam Nenad Đurić.

Trudili smo se da mi Srbi, koji smo rasejani, pokušamo da se grupišemo. Podaci pokazuju da negde oko 70000 Srba živi u Beogradu, dok je na teritoriji Srbije negde oko 250000 Srba, koji su protrerani sa KIM 1999. godine. Poslednjih godina, mi Srbi sa Kosova, smo se integrisali u društvo. Veliki broj ljudi je očekivao da će se vratiti. Do 2009. smo imali osećaj da smo prepušteni sami sebi, svi smo se snalazili na kontu svojih ličnih kontakata. Onog trenutka kada su međunarodne snage preuzele Kosovo, tada su se dogodili najmonstruozniji momenti. Nakon 99 država je trebala da pokuša da na neki način privede pravdi Albance koji su počinili zločine – zaključuje Đurić.

O pravnim mehanizmima, kako osuditi albanske zločince, govori nam advokat Dragan Palibrk.

Nažalost, mene „bije“ glas da sam ja prosrpski određen. Naš narod nije genocidan, ja ne mogu da prihvatim da se moj narod stavlja na nekakav stub srama. Upravo ove moje zaključke sam izvodio iz svojih iskustva. Postoje zvanični dopisi, gde postoji predlog da se uvede praksa suđenja u odsustva, pre svega za Albance. Ako ne možemo da ih uhapsimo, imamo druge mehanizme. Imaćemo onda zvanične presude. Onda možemo pričati o konkretnim presudama, slučajevima, zločincima, onda ćemo makar malo popraviti ovu užasnu sliku u ondosu na broj osuđenih Srba – ističe Palibrk.

O talasima migracija sa Kosova, kao i o nepostojanju plana upravljanja migracijama, govori nam politički analitičar Dušan Janjić..

Činjenica je da imamo razne talase migracija s Kosova pod različitim vrstama pritisaka. Miloševiću niste mogli objasniti da kada uđe u neku politiku koja nosi visok stepen rizika, morate imati plan B. Nikada nije donet nikakav plan upravljanja migracijama. Neke državne politike pomoći nije bilo. – ovako započinje svoje izlaganje Dušan Janjić.

Na pitanje voditelja da nam objasni šta se sve to desilo na sastanku u Berlinu, Janjić govori:

Ja znam da je za mnoge bilo iznenađenje, ali za mene nikakvog iznenađenja nije bilo. Berlin je bio jedna scena na kojoj su Francuska i Nemačka htele Amerikancima i Rusima da pokažu da je "Evropa naša". Vi što se tiče Kosova, vratite se na normalizaciju, a vi svi koji imate bilo kakve veze s Rusima, čekaju vas sankcije.Mi još uvek živimo nezavršeni rat, koji se vodio zbog granica.Nama treba ista stvar koju nismo radili poslendnje dve godine. Mi moramo, ako nešto potpišemo, moramo da vidimo kako ćemo to da ostvarimo, a ako nećemo, kako iz toga da izađemo. Druga stvar, traži jasno opredeljenje da li idemo u EU ili ne.Ona stvar koja se nije videla, zbog toga je različit tretman prema Albancima i Srbima, postoji plan B! Ako Srbija istupi iz evropskih integracija ili kako govore postane platforma uticaja Rusije, a plan B je da iskoristimo Albance da proširimo NATO na brzinu. Taj nejednaki tretman stalno ide zbog istog problema, ili kaži da hoćeš u EU ili idi – poručuje Janjić.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter