Izvor:
07.11.2019 u 15:22
0

SAVO ŠTRBAC ZA EMISIJU „POSLE RUČKA“ ISTAKAO: Srbija je direktno primenjivala Bečki sporazum, za razliku od Hrvatske!

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra "Veritas", bio je je gost današnje emisije "Posle ručka" koji je iz ličnog iskustva, pričao o aktuelnoj temi "Čija je imovina Srba u Hrvatskoj?". Štrbac je na početku emisije pomenuo šta je izgubio kada je napustio teritoriju Republike Hrvatske.

– Ostao mi je stan u Hrvatskoj, ali ono što me najviše boli, ostalo mi je porodično imanje, u jednom selu, u Kaliforniji nekadašnje Jugoslavije. Tada je bilo mnogo vinograda, čokota, zemlje, livada, šuma i kuća. Jedino sam uspeo da dobijem penziju. – pomenuo je Štrbac.

Takođe je pričao o Bečkom sporazumu koji je donet 1991. godine, ali ga Hrvatska nije primenjivala, već ga koristila samo kao osnovu za bileteralne sporazume između svih sudova.

– Naša direkcija za imovinu, procenila je da je preko 400 objekata vredno oko 800 miliona. Dolazimo do 2002. godine kada se potpisuje ugovor o suspesiji koji je ratifikovan. Svi su čekali na taj ugovor, i privatnici i firme van područja Hrvatske, a posebno iz Srbije da je direktno primenjiv Bečki sporazum. Hrvati su saopštili da ne mogu primeniti Bečki sporazum direktno i tada su naši državnici počeli da podnose tužbe direktno sudovima u Hrvatskoj, u ime firmi iz Srbije, da im se brati imovina na osnovu Bečkog sporazuma. Masovno su se gubile presude uz obrazloženje: "Ne možemo primeniti direktno Bečki sporazum. Bečki sporazum je samo osnova za dalje bileteralne sporazume između svih sudova bivše Jugoslavije". Naši su ovde sudovi, i privredni i redovni direktno primenjivali Bečki sporazum. Dakle, naši su vraćali njima direktno preko sporazuma, a sudovi Hrvatske našima nisu. – istakao je Savo Štrbac za Happy televiziju.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter