DANAS U EMISIJI "POSLE RUČKA" OTKRIVAMO: Evo kakve nas revolucije očekuju u obrazovanju!

Univerzitet Megatrend upisuje novu generaciju studenata kako bi puštali muziku u noćnim klubovima. Studenti će učiti o savremenoj muzici, scenskom nastupu, muzičkoj produkciji, miksovanju muzike, tehnici i tehnologiji potrebnoj di-džejevima - naglašava se.

Naši gosti su u današnjoj emisiji "Posle ručka" vodili polemiku o ovoj novoj revoluciji, a evo šta je poznati di-džej rekao o sve popularnijoj profesiji:

- Kao di-žej, izdržavam celu porodicu. Nekada su tokom devedesetih godina gramofoni i miksete bili aktuelni i koštali su oko 200 maraka, danas je sve to mnogo jeftinije. Mislim da je danas pravljenje muzike generalno veština namenjena zabavljanju ljudi. Kada je u pitaju psihologija mase, koncentracija di-džeja trebalo bi da bude na personalnom nivou, a di-džej lično da bude proizvod, da se napravi i afirmiše. Prelaskom na digitalne formate, nije potrebna neka veština da bi se stvorila atmosfera, a sama popularnost je povezana sa vremenom u kome živimo. Zanimljivo je recimo što određeni ljudi dolaze na žurke kako bi se na neki način "izlečili" muzikom. Kada bi hteli da reč "di-džej", koja je inače stranog porekla prevedemo na naš jezik, to bi zvačalo kao "puštač muzike", mada za tim nema potrebe.

Generalno gledano, to su poslovi u koji je bitno da stalno radite. A kada je u pitanju opšte obrazovanje di-džeja, trebalo bi biti drugačije koncipirano, nego kada smo mi učili. Afrička kultura preovladala je u današnjoj kulturi. Džez i bluz stvorili su mnnogo žanrova kao što su disko, tehno, rok...i po mom mišljenju to je nešto što bi trebalo da uđe u predmet muzike, kada je u pitanju ova nova tema otvaranja smera za di-džejeva na Megatrend Univerzitetu - istakao je Predrag Vukčević di-džej Bege Fank.

Mića Jovanović, rektor Megatrenda, nagoveštava da je otvaranje smera za buduće di-žejeve, moderna profesija, koja će po završetku studija omogućiti istima zaposlenje na televiziji, u pozorištu, ali i da rade kao muzički producenti. On podseća da je došlo vreme mulimedijalnih umetnika, i da bi di-džejevi trebali da se priznaju kao institucija. Potencijalni predmeti obuhvatali bi sledeće: muzičko-scenski nastup, kreativno i muzičko izražavanje, produkciju i zvuk, kao i menadžment.

Zatim se uključio jedan gledalac, koji je inače po profesiji afirmisani di-džej, kako bi podeli svoja iskustva sa našim gostima:

- To je umetnost, da vi nekoga šest sati držite pod euforijom, da može i da popije, morate biti talenat. Zatim je predložio da bi istorija muzike, psihologija mase i poznavanje opreme i tehnike na kojoj di-džejevi rade neophodna za kvalitetnog di-džeja.

 

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15:20 Posle ručka
16:00 Vesti
16.10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Parovi - Nominacije
02:30 Parovi - Live