Izvor:
04.11.2018 u 10:52
0

U EMISIJI „PRELO U NAŠEM SOKAKU“ ZORAN KNEŽEV O TAJNAMA NOVOG SADA: Ušao je u top 10 destinacija koje treba posetite, u njemu se nalazi najstarija kulturna ustanova u Srbiji! (FOTO)

Ekipa emisije "Prelo u našem sokaku" govoriće ove nedelje o gradu Novom Sadu, koji ima značajnu istoriju. Posle Beograda drugi grad u Srbiji po broju stanovnika i površini. Novi Sad je dugo vremena bio centar srpske kulture, zbog čega je često nazivan „Srpska Atina”.

Ivan Meštrović poznati vajar je uspeo spomenikom prikaže ličnost Svetozara Miletića koji je bio gradonačelnik Novog Sada. U našem gradu se nalazi prelepa crkva koja je u godskom stilu ali krov i toranj (72m) daje joj određenu dinamiku. U novom Sadu živi 26 nacija, moto Novog Sada je "Neka svako gleda svoja posla".

Zoran Knežev (hronolog i publicista) govorio je o tajnama istorije Novog Sada.

-Napisao sam dve knjige o Novom Sadu. Prostitucija je bila legalizovana do 30/ih godina 20 veka, Prostitucija u Novom Sadu je ukinuta zbog polnih bolesti , mada su se polne bolesti još više proširile posle ukidanja prostitucije. Novi Sad je se srpska Atina, ušao je u top 10 destinacija koje treba posetiti-

-Nažalost, Novi Sad je sada neprepoznatljiv, mi težimo da se ostavi pravo jezgo ovog grada. Novi Sad je nekada bio ozbiljan četnički grad. Stijepa Radić je veličao četnike to sam napisao i u mojim knjigama. Danas Novi Sad nema gradsku kafanu. Ono što je najbitnije u Novom Sadu je najstarija kulturna ustanova Matica Srpska-rekao je Knežev.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter