Izvor:
25.11.2018 u 12:27
0

„PRELO U NAŠEM SOKAKU“ O SOFESTU: „Brend Sopota živi već četrdeset sedam godina i nadamo se da će potrajati još dugo“!

Emisija "Prelo u našem sokaku" sa voditeljskim parom Bojanom Ristivojević i Bojanom Davidović, vodi nas u prelepi gradić blizu Beograda – Sopot.

Današnji gost emisije : Suzana Anastasov Marković – Direktorka centra za kulturu Sopot.

Recite nam nešto o najpoznatijem festivalu pod nazivom "SOFESTS".

Što se tiče kulture, filmski festival je jedna od najpoznatijih manifestacija. To je brend Sopota „SOFEST“ živi već četrdeset sedam godina nadamo se da će i još više živeti. Ljudi iz okolnih opština dolaze da prisustvuju filmskoj manifestaciji to je jedan spektakl, nije Holivud jer nemamo crveni već zeleni tepih. Festival je atraktivan , glumci dolaze kočijama u Centar za kulturu gde je sedište festivala. On je pored filmske produkcije propraćen izložbama, muzičkim događajima, muzejskim eksponatima. To je jedan kompletni polivalentni kulturni događaj – rekla je Suzana Anastasov.

Šta je jedna od najvećih turističkih atrakciji pored SOFEST-a?

Najzanimljiva priča vezana je za Kleopatrinu česmu.

"Kleopatrina česma nalazi se u selu Nemenikuću u blizini Sopota u porti Crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Kleopatra, ćerka kneza Aleksandra Karađorđevića i Perside, umrla je jako mlada sa svega 20 godina. Njeno telo je na putu iz Beograda za Topolu ostavljeno preko noći u staroj crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice. Devojke su u toku noći izatkale pokrov za princezu a ožalošćena kneginja je dotadašnji, svileni poklonila nemenikućkoj crkvi gde se i danas čuva. U znak zahvalnosti knez Aleksandar je u crkvenoj porti izgradio česmu koja je bila u upotrebi vek i po".

Izvor:Happytv.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter