"PRELO U NAŠEM SOKAKU" POSETILO JEDINSTVENI MUZEJ PČELARSTVA: U košnici gde vlada stroga hijararhija, ta sitna stvorenja znaju kako da upotrebe čaroliju i naprave med! (VIDEO)

 

 

 „Prelo u našem sokaku“ posetilo je Muzej pčelarstva „Jovan Živanović“ čiji je vlasnik Žarko Živanović jedan od potomaka osnivača muzeja u Sremskim Karlovcima.

 Muzej pčelarstva je jedinstven u svetu, a glas o muzeju se daleko čuo. Smešten je u prostorijama porodične kuće Živanović gde možemo videti preko 500 eksponata koja su skupljana godinama i upoznati i saznati sve o strogoj hijararhiji koja vlada u košnici gde ta sitna stvorenja, pčele,  znaju kako da upotrebe čaroliju i naprave med.

 

 

 Med je osnovni produkt pčela i sve što one prave može da se koristi. Jedino pčelinji otrov se ovde u Srbiji slabo koristi za farmakologiju, dok je u svetu to drugačije.

 

 

 Krajinska pčela je najpoznatija na ovim prostorima i vrlo je pitoma za saradnju. U košnici se zna stroga hijararhija i zna se ko šta radi. Postoje čistačice, radilice, one koje prave hranu za maticu i najveći broj su izletnice koje prikupljaju polen i nektar od kojeg prave med. Tu su pčele koje prave vosak i graditeljice. To je opet druga i treća ekipa koje grade sve u košnici. Pčele prave med i ljudi pčelari su tu da rasterete  košnice od meda i podpomognu da ne bi došlo do blokade. Velika je nauka oko meda od početka pravljenja i stvaranja do momenta kada se prepoznaje kada je med zreo i spreman za upotrebu.

 

 

 Uobičajeni proces je nekada bio da se prilikom uzimanja meda iz košnica ubiju pčele iz košnice i unište se. To je bilo pravilo do 19 veka, ali kasnije zahvaljujući Jovanu Živanoviću to se sve promeilo i način koji je on pronašao za „saradnju“ sa pčelama i danas se koristi.

- U Muzeju pčelarstva ima mnogo eksponata koje je prof.Živanović skupio. On je napravio prvu košnicu koja se zvala „amerikanka“ i to znanje proštirio. Osnovao je Katedru za moderno pčelarstvo i tako raširio kulturu pčelarstva po prostoru i kasnije po Jugoslaviji. U Muzeju pčelarstva ima negde oko 500 eksponata i svi su tu koji su kroz istoriju poznati. Muzej radi od ujutru do uveče jer stranci masom dolaze, a onda Muzej pčelarstva ne može da bude zatvoren – istakao je Žarko Živanović i u šaljivom tonu dodao "da to tako i treba".

 

 

 

Izvor: Happytv.rs
Foto:: Happytv.rs

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15.20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live