LJUBIŠA RŠUMOVIĆ PISAC ZA DECU U "PRELU U NAŠEM SOKAKU": Tamo gde je Zlatibor, tamo sam i ja!

 

 

Pisac za decu, legenda naše poezije Ljubivoje Ršumović bio je gost emisije "Prelo u našem sokaku".

Ljubivoje Ršumović rođen je u Ljubišu, na Zlatiboru, 3. jula 1939. godine. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu, gde je završio komparativnu književnost na Filološkom fakultetu, 1965. godine. Počeo je pisati rano, još kao osnovac u Ljubišu. Prve pesme je objavio kao gimnazijalac, 1957. godine, najpre u užičkim Vestima, a zatim u Književnim novinama.

- Tamo gde je Zlatibor tamo sam i ja!

 

 

U svom zavičaju Ljubivoje Ršumović priprema Akademiju „Saradnici sunca“, tačnije stvaralački centar za talentovanu decu. Ostvaruje svoj veliki san:i to će biti jedinstveni stvaralački centar za decu - talentovane umetnike koja će biti nova, literarna Petnica u Ljubišu.

 

- "Saradnici sunca" je ime akademije, a to ime je dao Duško Radović. Nastavljam tamo gde je on stao. Ovo je prilika da sa akademijom decu talentovanu za pisanje podučavam tom zanatu. Pored nadahnuća za poeziju i prozu, čovek mora savladati i zanat za pisanje. To je težak stvaralački rad. Deca uopšte u Srbiji, mladi ljudi kako je Konfučije nazivao decu, pišu. Pokušavaju da pišu. Ima učitelja koji ih upućuju u to. Postoje festivali dečije poezije i poezije za decu kojih ima na raznim mestima. Mi stariji smo članovi žija i naravno moje kolege i ja znamo koja su deca talentovana. Pratimo ih od malih nogu i ličnim primerom vaspitavamo mlade ljude. Stvaralaštvo, ja se nadam da ćemo naredne godine u Ljubišu da završimo objekat. Opština Čajetina me podržava, tako da će to biti još jedno mesto na Zlatiboru u koje će dolaziti deca sa roditeljima ne samo na zabavu, biće i zabave, ali mi se pridržavamo finskog načina predavanja. Oni svoje mlade ljude uče da budu srećni – rekao je Ljubivoje Ršumović pisac za decu.

 

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
09:00 Bolja zemlja
10:45 TOP SHOP
11:00 Prelo u našem sokaku
11:55 Vesti
12:05 Prelo u našem sokaku
12:55 Vesti
13:00 Prelo u našem sokaku
14:0 Vesti
14:05 Parovi - Nedeljni ručak
16:40 Čađava mehana
17:30 Telemaster
18:25 Ela Ela Show
21:00 Parovi - Izbacivanje
02:30 Parovi - Live