Izvor:
13.01.2019 u 10:22
0

VESNA MARJANOVIĆ U EMISIJI „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: Kako je mali Božić postao Srpska Nova godina!

U emsiji "Prelo u našem sokaku" sa voditeljskim parom Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem, uoči pravoslavne Nove godine, poznatije u narodu kao Srpska Nova godina, ugostili smo etnologa pr dr Vesnu Marjanović.

Šta je Srpska Nova godina i koji su običaji vezani za taj dan i zašto je tako zovemo?

– Mi zovem Srpska Nova godina ali to je julijanska Nova godina kako je računa pravoslavna crkva, a novi naziv Srpska nova godina dobili smo između dva rata. Pre toga bila je mali Božić, svi praznici su trajali u pripremnom periodi, praznični deo, pa post praznični deo. U narodu je mali Božić bio potvrda sve u religijskom i magijskom smislu, ugarci badnjaka su se čuvali za mali Božić, glava Božićne pečenice. Tamo gde se mesi kolač, deo sa ružom iznosio kakva će godina biti i ko će u kući doživeti novo leto. Danas je zapravo sv Vasilije, tako da se nije posebno slavila već su se slavile Vasilice.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter