Izvor:
20.01.2019 u 11:30
0

MOMČILO SRETENOVIĆ U EMISIJI „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: Levač je najpoznatiji po školi Srpskog naivnog slikarstva i čika Janku Brašiću!

U emisiji "Prelo u našem sokaku" sa poznatim voditeljskim parom Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem ugostili smo direktora Turističke organizacije Rekovca – Momčila Sretenovića.

U Rekovcu cveta verski turizam, likovni, imate brojne maifestacije, ali ipak je najlepša priroda koja vas okružuje?

– Mi koristimo krilaticu "Levač je pitomina Srbije" u Levču je najlepši Levač kao celina spoj mnogih stvari od kulturnih do istorijskih znamenitosti,prelepa priroda, tu su levački specijaliteti hrana i vinarije, koje postižu sve veće uspehe na mnogim takmičenjima. Ove godine smo imali još jednu novu manifestaciju na kojoj smo učestvovali, posvećena levačkom vinogoriju, mogu da spomenem osnivača najpoznatije škole naivnog slikanja koji potiče iz Oparića, po čemu smo isto poznati, čika Janku Brašić kako je voleo da ga zovu – rekao je Momčilo Sretenović.

Vi kažete da je Levač kolevka srpskog naivnog slikarstva?

– Jeste. Janko Brašević je prvu izložbu održao, u prošlom veku, u školi u Opariću, taj trenutak se vezuje za nastanak naivnog slikarstva u Srbiji. Naravno, on je jedan od osnivača muzeja naivnog slikarstva u Jagodini, koji se otvorio na njegovu inicijativu. Ove godine imali smo čast i sreću da jedan od planinara sa jednog mesta uslikao nekoliko fotografija koje su završile u vindosovu (windows) galeriju, tako da milioni korisnika mogu da biraju naše fotografije da kraste njihovu pozadinu.To je jedina fotografija iz Srbije koja se našla u toj javnoj glaeriji. Manastiri datiraju iz 14 i 15.veka u vreme Despota Stefana Lazarevića, najpoznatijij je manastir Kalenić, duhovni centar Levča, biser moravske arhitekture. Naravno, pomenuću i arheološko nalazište Županjevac grad, koji je u neposrednoj blizini manastira u kome je Knjeginja Milica, posle Kosovskog boja boravila – rekao je Momčilo Sretenović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter