Izvor:
17.02.2019 u 10:57
0

DRAGAN ČAPKUNOVIĆ U EMISIJI „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: „Glavnu junak Ane Karenjine napisan po liku Rajevskog, sahranjen je u Stalaću“!

U emisiji "Prelo u našem sokaku" sa Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem ugostili smo bivšeg predsednik SO-e Ćićevca Dragana Čapkunovića.

Stalać je poznat kao železnička stanica nadomak Ćićevca ali mali ko zna njegovu istoriju? Za Stalać kažete da je to prva srpska sveta – Mojsinjska gora?

– Prva srpska sveta Mojsinjska gora je upravo u našem kraju. Ima preko 77 crkava i isposnica koje datiraju od 9. do 14. veka, što mnogi ne znaju u Srbiji. Ni građani Ćićevca nisu znali dok nismo poslali ekipu da istraži. Imamo dve velike reke, tokovi južne i zapadne Morave koja se susreću kod Stalaća, ponosni smo na to. Svaki veći grad koji nema reku ne postoji na mapi,ali mi nismo veliki grad ali zato imamo reke. Obnovljena je crkva Svetog Jovana iz 11 veka. Crkva Svetog Marka još nije obnovljena ali radimo na tome i nadamo se da će sve to da zaživi. Sa leve i desne strane Mojsinjske posovske planine pored južne Morave i kada krenete dolinom, odjeknu zvona sa 77 crkava i to je nešto neverovatno. Tako smo došli na ideju da otkrijemo Mojsinjsku svetu goru jer toga nema u Srbiji.

Imate i anegdotu koja vezana za grob u manatsiru?

– Grob se nalazi u manastiru Svetog Romana, najstariji iz 9. veka, čuveni grof Rajevski je bio ruski dobrovoljac na sprskoj strani u bici na Adrovcu, koji je rekao "ako poginem sahrnićete me u manastiru Sv Romana, kada mi dođe porodica ostavite mi srce ovde". Glavni junak i ljubav Ane Karenjine grof Vronjski koji je napisan po liku Rajevskog, sahranjen je baš u Stalaću – rekao je Dragan Čapkunović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter