PRVI TERETNI VOZ STIGAO IZ KINE! Uz "dugu sirenu" presekao "crvenu vrpcu"! (VIDEO)

 

Teretni voz kompanije Čajna Rejlvej Ekspres sa opremom kojom će se graditi brza pruga kroz našu zemlju, stigao je u Beograd, a na železničkoj stanici Novi Beograd dočekao ga je državni vrh Srbije. Ovo je ujdno i prvi teretni voz koji je iz Kine došo u Srbiju, a ne samo prošao kroz nju, a kako je na svečanosti povodom dočeka kompozicije rekao predsednik Aleksandar Vučić – ovaj voz je potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.

Noseći sa sobom više od 500 tona opreme koja je neophodna za izgradnju brze pruge Srbija – Mađarska, dolazak voza na novebeogradski peron označio je početak nove faze u radovima. Kako navode u preduzeću „Infrastruktura Železnice“ kineski voz znato će ubrzati radove na terenu, a predsedinik Vučić kaže da je dolazak voza prekretnica u razoju železničkog saobraćaja.

- Nadam se da će tokom izgradnje srpske deonice pruge ka Budimpešti preduzeća dve strane imati dobru komunikaciju i osigurati da projekat bude završen u zahtevanom roku i kvalitetu. - rekao je predsednik Vučić.

Kompozicija kineskog voza, koju čini čak 28 teretnih vagona, krenula je iz grada Đinan 24. septembra. Na svom putu dugačakom 10.500 kilometara voz je prošao kroz Mongoliju, Rusiju, Belorusiju, Poljsku i Mađarsku.

Predsednik podseća da je još u 19. veku Knez Miloš predlagao izgradnju železnice ka Austrougarskoj kao i da je, kako to obično biva u Srbiju, bilo mnogih koji su se tome protivili.

Dolazak voza je i potvrda čeličnih odnosa Srbije i Kine, rekao je Vučić, a zamenik ministra trgovine te zemlje, Ćen Keming, ukazao je na činjenicu da je naša zemlja prva u centralnoj i istočnoj Evropi koja je sa Kinom uspostavila svestrane strašteke odnose i partnerstava.

Pruga Beogard-Budimpešta se realizuje u okviru Inicijative Pojas i put. To je prvi projekat u oblasti železničkog saobraćaja koji realizuje jedna kineska kompanija u Evropi. Veoma je značajan za regionalno infrastrukturno povezivanje a takođe je veoma značajan projekat koji će doneti dobrobit narodu i koji je uzajamno koristan.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro