Izvor:
15.11.2019 u 19:04
0

VERNICI U MIMOHODU KRAJ GROBA NAJVOLJENIJEG PATRIJARHA: Evo kako Srbi pamte Njegovu svetost! (VIDEO)

U Srbiji se danas obeležava 10 godina od smrti najvoljenijeg srpskog patrijarha. Njegova svetost patrijarh Pavle bio je 44. naslednik trona Save Nemanjića, a u Metohiji i na Kosovu bogoslužio je 34 leta.

Na desetogodišnjicu od njegove smrti služene su liturgije u manastiru Rakovica u Beogradu gde je sahranjen, ali i u Kućincima, selu u Slavoniji, u kome je rođen. Vernici koji su prisustvovali liturgiji u manastiru Rakovica, za Telemaster govore – u kakvom im je sećanju ostao patrijarh Pavle i koje njegove reči i danas pamte.

U narodu je bio omiljen zbog svoje skromnosti i istinoljubivosti. Preminuo je u 95. godini. Na dan sahrane, na putu od Saborne crkve u Beogradu gde je kovčeg sa telom bio izložen, do porte manastira Rakovica ispratile su ga stotine hiljada poštovalaca. Danas, 10 godina od njegove smrti, kažu da ga pamte samo po dobrom.

Rođen je 11. septembra 1914. u selu Kućinci, u porodici zemljoradnika. U rodnom mestu u Slavoniji završio je osnovnu školu, a nižu gimnaziju u Tuzli. Zamonašio se u manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri. Službovanje u Eparhiji raško-prizrenskoj posvetio je obnovi crkava i manastira. Bogoslovski fakultet dodelio mu je zvanje počasnog doktora bogoslovlja, a u njegovo vreme vraćena je I veronauka u škole. Neke njegove rečenice, građani i danas pamte.

Čovek mira i poštovanja među ljudima – to je bio patrijarh Pavle, kažu građani. Tako je po ustoličenju, prilikom prvog boravka u Drenici u Deviču, jednom od omiljenih manastira u Metohiji, poručio: ,,Mir, sloga, bratstvo, pravda i onda će Bog biti sa nama, car mira, pa ćemo moći odoleti i mi svi ljudi dobre volje svemu onome što nije dobro”.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter