Izvor:
18.11.2019 u 20:32
0

SASTANAK MINISTARA EVROPSKE UNIJE: Novi Makronov plan o modelu proširenja Evropske Unije! (VIDEO)

Savet ministara Evropske Unije sastaje se u utorak 19. novembra, a jedna od tema o kojima će raspravljati biće novi plan francuskog predsednika Emanuela Makrona o modelu proširenja Evropske Unije.

Makronov plan privlači veliku pažnju domaćih medija, uz neizostavno pitanje – kako će uticati na evropski put Srbije. Slobdan Zečević iz instituta za Evropske Studije za Telemaster kaže da su ekonomski podsticaji predviđeni planom vrlo primamljivi ali ističe da novac ne može biti alternativa za punopravno članstvo.

Sprovodeđi svoju nameru da tokom svog mandata sprovede velike reforme u Evropskoj Uniji, predsednik Francuske Emanuel Makron krenuo je od, za njega, najosetljivije teme – modela proširenja. U dokumentu koji je iz Pariza poslat u Brisel stoji da se francuski predlog proširenja EU zasniva se na četiri glavna principa: etapnom pristupanju EU, strožim uslovima procesa, konkretnijim koristima za građane, ali i mogućnost nazadovanja. Najveću pažnju privukao je predlog da se za potencijalne članice otvore novi evropski fondovi kojima bi one imale

pristup u zavisnosti od njihovog napretka na evropskom putu. Za Slobodana Zečevića iz instituta za evropske studije ovo je ujedno i najveća koristu koju Srbija može imati od Markonovog plana ali smatra da nisu sve predložene mere dobra vest.

Zečević takođe sa oprezom gleda na ponudu otvaranja evropskih fondova za zemlje kandidate. Taj element plana se može tumačiti kao „utešna nagrada“ što, kako kaže, Srbiji nije najpotrebnije u ovom trenutku.

Jugoslav Milačić, savetnik ministra za evropske integracije kaže da ne vidi na koji način bi Markonov plan bio primenljiv na države koje su već otvorile pregovore, kao što je slučaj sa Srbijom koja je pregovore otvorila još u januaru 2014. Ako bi neko želeo da Srbiju vrati na početak, ili u neku drugu fazu, morao bi precizno da odredi u kojoj bi se to fazi mi sada nalazili, u našem procesu i koje to još kriterijume nismo ispunili od onih za koje smo već dobili pohvale i otvorili poglavlja, kaže Milačić.

Happytv.rs
Foto: Arhvia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter